Kurczak Gong-Bao

autor: , kategoria: z drobiu, kuchnia chińska / wietnamska , dodano: 2010-03-07
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Kurczak Gong-Bao
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Kurczak Gong-Bao
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kurczak Gong-Bao
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kurczak Gong-Bao

Składniki:

Przygotowanie:

Kurczak jest wspaniały, ale trochę pracochłonny i nie należy do dań tanich, bo jest tu wino, dwa oleje które kosztują ok 20 zł za jedną buteleczkę...ale warty grzechu :D I lepiej nie pomijać składników czy też zastępować innymi bo już nie będzie taki smaczny.

Zapraszam do zapoznania się krok po kroku z przepisem, na który składają się 3 etapy: mięso, marynata do mięsa i sos.

Składniki dla 4 osób

2 duże piersi z kurczaka pokrojone w kostkę
3 ząbki czosnku
2 cm świeżego imbiru (ja dałam mielony 1/2 łyżeczki))
5 młodych cebulek
2 łyżki oleju z orzechów arachidowych
garstka chili ( ja daję 4 suszone małe papryczki)
1/2 łyżeczki pieprzu syczuańskiego
1/2 szklanki pokruszonych orzechów ziemnych (niesolonych)

Marynata do mięsa:
1/2 łyżeczki soli
2 łyżeczki jasnego sosu sojowego
1 łyżeczka wina ryżowego lub sherry
2 i 1/2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
1 łyżka stołowa wody

Składniki sosu:
3 łyżeczki cukru
1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
1 łyżka ciemnego sosu sojowego
1 łyżeczka jasnego sosu sojowego (niekoniecznie)
3 łyżeczki octu winnego (jabłkowy)
1 łyżka oleju sezamowego
1 łyżka rosołu lub bulionu z 1/4 kostki

Pokrojonego kurczaka wymieszać ze składnikami marynaty w misce i odstawić na 2 h. Na małej patelni podsmażyć orzeszki na złoty kolor, aby wyzwolić z nich aromat. Drobno pokroić czosnek, cebulę, papryczkę chili i świeży imbir. W małym naczyniu wymieszać wszystkie składniki sosu i spróbować czy na pewno ma słodko-kwasny smak ( nie jest to zbyt miłe doświadczenie ;) ).
Rozgrzać olej w woku i wrzucić pokrojone chili, smażyć go aby ulotnił się ostry smak. Odłożyć usmażoną papryczkę na talerzyk.
Na rozgrzany olej wrzucić kurczaka z marynaty i smażyć ok 10 minut.
Dodać paprykę, czosnek, cebulkę, imbir oraz pieprz syczuański. Zalać zawartość patelni sosem i dodać orzechy. Smażyć do momentu zgęstnienia sosu.
Podawać prosto z patelni z ryżem i sałatką.

    Śr. ocena: 4.88 / recenzji: 4 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 150 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • blue_apple, 2010-03-15 12:56:30
    blue_apple
    -1
    Brzmi smakowicie, wygląda cudownie.
    Mhm, aż czuje smak w ustach.

    Dość skomplikowane, sporo składników, ale myślę, że godne uwagi, szczególnie dla kogoś kto lubi troszke "inne" smaki

    Ja się skuszę
  • hania811, 2010-03-15 13:07:59
    hania811
    0
    Robiłam nie raz i polecam.
    Aczkolwiek przyznam szczerze że nigdy nie dodałam pieprzu syczuańskiego bo nie wiem gdzie kupić

    Przepis jak dla mnie wcale nie skomplikowany..robi sie szybciorem,a dla takich osób jak ja, które kolekcjonują różne sosy, octy i oleje potrawa nie jest droga.
    Do tego wszystkie składniki zawsze mam w domu więc to pomysł na szybki obiad.
  • La Monica, 2010-03-19 09:59:56
    La Monica
    Jest raczej pracochłonne, ale skomplikowane to chyba nie Pieprz syczuański kupilam na targach kulinarnych jakiś czas temu w M1 w Krakowie. Ale powinien być w Bomi albo Almie, tak mi się wydaje.
    Komentarz
  • gaga87, 2010-03-26 13:58:36
    gaga87
    mniaaaam, wygląda przepysznie!

    ale najlepiej gdybym została takim poczęstowana, bo nie lubię pracochłonnych przepisów na kurczaka
    Komentarz
  • blue_apple, 2010-03-27 20:53:40
    blue_apple
    właśnie - bardziej mi chodziło o pracochłonność, niż skomplikowanie

    jeszcze z moim tempem gotowania, pewnie cały dzień bym robiła
    Komentarz
  • Juliszka, 2010-03-29 13:15:26
    Juliszka
    1
    Bardzo dobry przepis! Cienki szczypior zastapilabym spring onions - gruba cebulka ze szczypiorem (nie jestem pewna jak sie nazywa po polsku... chyba dymka; lacinska nazwa Allium wakegi). 4 papryczki to dosyc duzo, ale zapewne zalezy od odmiany - ja poradzilabym ostroznosc.
    Smakuje swietnie.
  • La Monica, 2010-03-29 19:42:37
    La Monica
    Juliszka - szalotka to taka cebulka młoda ze szczypiorem Co do papryczek, owszem, jak ktoś nie jest zwolennikiem ostrych potraw, 4 suszone (tj. jedna papryczka ma ok 2 cm wielkości, długości) to dosyć sporo. Podzielam Twoje zdanie i zalecam ostrozność dla delikatnych podniebień
    Dziękuję wszystkim za opinie!
    Komentarz
  • 28nana, 2010-03-31 10:55:43
    28nana
    1
    Nie wiem skąd mi się wzięło ... ale jak pierwszy rzuciłam okiem na ten przepis - ułożył mi się napis w myślach napis " Kurczak Koko - Jambo " - i niestety obawiam się że ni jak w mojej głowie to danie nie będzie nazywało się inaczej :P

    gwiazdki za:
    + przepis świetnie wyjaśniony, krok po kroku
    + fotografie
    + mnogość zapachów i smaków pochodzących z przypraw


    a co do pieprzu syczuańskiego radzę poszukać w Auchan - można tam znaleźć przeróżne cacuszka
  • La Monica, 2010-04-01 08:56:35
    La Monica
    Hehe, pod taką nazwą też fajnie brzmi, tyle, że kojarzy się bardziej z kuchnią karaibską
    Dziękuję bardzo!
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe