Rybka po Grecku

autor: , kategoria: ryby, dieta dr Dukana (białkowa, protal), bezglutenowe, dla diabetyków , dodano: 2010-03-08
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Rybka po Grecku
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Rybka po Grecku

Składniki:

  • filety rybne [0.7 kg]
  • marchew [0.2 kg]
  • pietruszka [0.1 kg]
  • seler [0.15 kg]
  • por [0.1 kg]
  • cebula [0.15 kg]
  • przecier pomidorowy
  • musztarda [0.5 łyżeczki]
  • sól (do smaku)
  • papryka (przyprawa) (do smaku)
  • liście laurowe [2 szt.]
  • pieprz (ok. 4 ziarenek)
  • kwasek cytrynowy (na czubku małej łyżeczki)
  • majeranek [0.5 łyżeczki]
  • sos sojowy [1 łyżeczka]

Przygotowanie:

1. Umytą i pokrojoną w średnią kostkę rybę posolić i usmażyć na patelni bez tłuszczu (ewentualnie można obtoczyć w jajku lub w skrobii kukurydzianej).
2. Marchew, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce, pora i cebulę. Wszystkie warzywa podsmażyć w rozgrzanym garkulub na szerokiej patelni przez ok. 10 min. (można dodać troszke wody żeby nie przywarło). Mieszać !
3. Do warzyw dodać ok. 6 łyżek gorącej wody, posolić do smaku i dusić przez ok. 15 – 20 minut.
4.Dodać przecier pomidorowy i pozostałe przyprawy. Starannie wymieszać i zagotować.
5. W naczyniu żaroodpornym układać warstwowo – warzywa, ryba, warzywa, ryba, warzywa. Przykryć i odstawić na kilka minut, aby się przegryzło.
SMACZNEGO!!!

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 6

Polecany film:

Ile kalorii ma kromka chleba?

Komentarze

  • Dorota5, 2010-03-11 00:23:47
    Dorota5
    1
    Bardzo fajny przepis. Dodałam do warzyw cukinię, a rybę ugotowałam na parze. Smakuje na ciepło i na zimno.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    TARTA Z KURKAMI
  • Mniam: 4
    Tarta ze szpinakiem, boczkiem i fetą
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem