Migdałowy piegus na Dzień Kobiet

autor: , kategoria: ciasta ucierane , dodano: 2010-03-08
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Migdałowy piegus na Dzień Kobiet
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Migdałowy piegus na Dzień Kobiet
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Migdałowy piegus na Dzień Kobiet
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Migdałowy piegus na Dzień Kobiet
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Migdałowy piegus na Dzień Kobiet
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Migdałowy piegus na Dzień Kobiet
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Migdałowy piegus na Dzień Kobiet
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Migdałowy piegus na Dzień Kobiet

Składniki:

Przygotowanie:

Miękkie masło i cukier ucieramy na puszystą masę. Ucierając dodajemy po jednym jajku i po łyżce mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wszystko mieszamy mikserem.
Wsypujemy mak, rodzynki, migdały i wlewamy kilka kropli aromatu migdałowego, mieszamy.
Ciasto pieczemy ok 60 minut w temperaturze 180 stopni.
Najlepiej sprawdzić ciasto patyczkiem czy już jest pieczone ( jeśli na patyczku zostaje ciasto to jest jeszcze surowe, gdy jest suchy to znaczy że ciasto jest gotowe)
Po upieczeniu ciasto studzimy.
Kuwerturę lub czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, gdy już się rozpuści dodajemy dwie łyżki rodzynek i mieszamy, tak przygotowana polewą polewamy nasze ciasto. Następnie posypujemy na przemian wiórkami kokosowymi i płatkami migdałowymi i odstawiamy do wystygnięcia.

SMACZNEGO!!

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 10

Komentarze

  • AnusiaPn, 2010-03-09 13:03:20
    AnusiaPn
    0
    wygląda smakowicie być może skuszę się na wykonanie a na pewno dodaję do ulubionych

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe