Kurczak a la gyros z fasolką szparagową

autor: , kategoria: z drobiu , dodano: 2010-03-09
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kurczak a la gyros z fasolką szparagową
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kurczak a la gyros z fasolką szparagową
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kurczak a la gyros z fasolką szparagową
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kurczak a la gyros z fasolką szparagową
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kurczak a la gyros z fasolką szparagową
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kurczak a la gyros z fasolką szparagową

Składniki:

  • filet z kurczaka [1 szt.] (wieksza,podwojna)
  • fasolka szparagowa [1 op.] (mrozonka)
  • cebula biała [1 szt.] (duża)
  • czosnek [1 szt.] (wedlug uznania)
  • przyprawa do gyrosa (wedlug uznania)
  • oliwa
  • masło [0.25 kostki]
  • bułka tarta

Przygotowanie:

Filet z kurczaka kroimy w paski badz w kostke.
Dodajemy oliwe, pokrojony czosnek -wyrobiony z sola, nieco przyprawy do gyrosa (kebaba) , mieszamy , przykrywamy folia kuchenna i odstawiamy do lodowki na minimum 2 h.

Zamarynowane mieso odsaczamy z nadmiaru oliwy i wrzucamy na patelnie badz wok, dolewamy nieco wody by filet zbyt szybko nie wyschnal podczas duszenia. Dodajemy znowu przyprawe i dusimy ok 15 minut. W trakcie duszenia , kroimy duza cebule w krazki. Wrzucamy na patelnie na 5-7 min przed zakonczeniem duszenia.


Fasolke szparagowa gotuje w osolonej wodzie max. 6-7 min..by nie byla zbyt miekka. Po ugotowaniu hartujemy zimna woda i odcedzamy. Wrzucamy do garnka 1/4 kostki masla i dodajemy ugotwana fasolke mieszajac (na wolnym ogniu) Gdy fasolka pokryje sie maslem dosypujemy 3-4 łyzki bułki tartej i dalej mieszamy az sie zezloci.


Danie gotowe. Dla tych co lubia wieksze porcje dodajemy frytki.

Bon appetite ;)

    Śr. ocena: 4.67 / recenzji: 2 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • kropka75, 2010-03-09 10:57:21
    kropka75
    1
    Bardzo lubię kurze cyce w przyprawie gyros, bardzo lubię fasolkę. Uwielbiam też fryty. Tak więc danie dla mnie.

    Robię podobnie. Tyle że nie duszę kurczaka, a tylko go obsmażam szybciutko, ze 2 min. Cyc się szybko ścina i nie zdąży wyschnąć. Fasolę robię z puchy, bom leniwa.

    Mniam ogólnie.
  • aniko 23, 2010-03-09 16:43:37
    aniko 23
    wcielo mi nazwe dania...
    Mialo byc " Kurczak ala gyros + fasolka szparagowa
    Komentarz
  • vanes, 2010-09-01 07:09:18
    vanes
    -1
    trzeba będzie spróbować uwielbiam kurczaka i fasolkę więc na pewno wypróbuję

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe