Imprezowy chlebek

autor: , kategoria: przekąski na ciepło , dodano: 2010-03-09
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Imprezowy chlebek
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Imprezowy chlebek
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Imprezowy chlebek
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Imprezowy chlebek

Składniki:

Przygotowanie:

Szybciutkie małe co nieco jak zgłodniejemy....

Chleb kroimy na kromki, każdą kromkę smarujemy z obu stron masłem (najlepiej czosnkowym, ale jak nie ma to może być zwykłe i sypiemy dowolnymi ziołami) oraz obkładamy startym na tarce żółtym serem układając po koleji. Całośc spinamy mocno wykałaczkami aby się nam nie rozsypało (jesli obkładamy cały bochenek to najwygodniej jest podzielić go na 2 polowy). Zawijamy szczelnie w folie aluminową i wkładamy do nagrzanego do 200C piekarnika i pieczemy ok 20 -30 min.

Następnie wyciągamy nasze zawiniątko przerywamy górną część folii, i wkładamy na 5 min do piekarnika aby przypiec wierzch chlebka.

Podajemy gorace

    Śr. ocena: 4.46 / recenzji: 13 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 3

Komentarze

  • daget, 2010-03-09 10:57:31
    daget
    Zapomnialam napisac, ze wyjmujemy przed podaniem wykalaczki
    Komentarz
  • katalinka17, 2010-03-09 19:30:45
    katalinka17
    4
    Ja podaję podobne danie, ale do masła dodaję czosnek i zioła prowansalskie- jeśli ktoś lubi masło czosnkowe, to polecam!
  • malinka118, 2010-03-09 19:49:56
    malinka118
    2
    Pycha. Ja robię podobnie. Tylko zamiast chlebka używam bułki kanapkowej i masełko robię sama z wyciśniętym czosnkiem i ziołami prowansalskimi. Nie używam wykałaczek.
  • rapifen, 2010-03-09 20:53:20
    rapifen
    ja używam bułki paryskiej i jeszcze sypię solą czosnkową.
    Komentarz
  • Anusia_piekniusia, 2010-03-10 13:19:45
    Anusia_piekniusia
    5
    Robię taką bardzo często, głównie na imprezę. Masełko czosnkowe również robię sama dodając czosnek świeżo wyciśnięty, oregano, sól i pieprz. Najbardziej lubię z bułki paryskiej. Z braku sera z samym masełkiem też jest bardzo pyszna - polecam
    Acha - nie daję wykałaczek, tylko krojąc kromki nie rozcinam ich do końca, tylko zostawiam taki jakby wachlarzyk z chleba - więcej trzeba sie namęczyć przy smarowaniu kromek ale łatwiej robi się "pakunek" z foli.
  • pysiamn, 2010-03-10 18:37:56
    pysiamn
    Wczoraj przeczytałam mężowi przepis...i oboje stwierdzilismy że intrygujące i nigdy nie jadłam ...więc zrobimy niebawem ....Ale fotka mało apetyczna więc jedną * odejmuję
    Komentarz
  • miskowa, 2010-03-15 14:17:41
    miskowa
    2
    czyli typowe pieczywo czosnkowe. Bardzo lubię. Często robię, jak goście mają przyjść, ale używam bagietki, bo wychodzą fajniejsze i mniejsze kawałki. Masło czosnkowe czasem kupuję gotowe, czasem robię sama - dodaję zawsze dużo ziół. Z sera można spokojnie zrezygnować i też jest pysznie
  • paula78, 2010-03-15 14:22:51
    paula78
    1
    Robię podobnie ale piekę na leżące osobne kromki ,ładniej wyglądają.
    Foty nie zachęcają własnie przez pieczenie "w całości"
  • kathy8998, 2010-03-15 14:47:52
    kathy8998
    2
    Odejmuję pół gwiazdki za chleb. Ogólnie danie jest przepyszne, ale ja wolę bagietkę, wtedy wygląda to estetyczniej, jest mniejsze i łatwiej to zjeść. Chleb robię tylko dla siebie, gościom bym nie podała
  • daget, 2010-03-15 15:50:57
    daget
    paula78 ale raczej nie pieczesz osobno kazdej kromki w folii aluminiowej? A tu caly urok tego polega na tym ze chleb sie zaparza a nie wysusza
    Komentarz
  • numb05, 2010-03-15 20:15:28
    numb05
    1
    szału bez - chociaż znane i lubiane ja tam wolę na chlebie, a co! dla większego towarzystwa nie robiłam, ale często gości na babskich party , z tym że nie całe kromki, a pokrojone na mniejsze kawałki, i też razem szczelnie "parzone". pycha.
  • katarzinka, 2010-03-20 13:54:48
    katarzinka
    3
    dobry pomysł na spotkanie towarzyskie, szybko i smacznie
  • soffera, 2010-04-16 20:53:41
    soffera
    3
    Też robię taki chlebek. Jest naprawde pyszny i szybko znika. Bardzo doprawiam maslo ziolami aby byl aromatyczny. Nie uzywam wykalaczek, aslo skleja kromki a folia wszystko usztywnia i jest ok
  • duszyczka, 2010-04-16 21:29:32
    duszyczka
    1
    Ja uwielbiam taki chlebek,ale sama jeszcze nie zrobiłam,ale zamierzam niebawem.
  • HAMALIELKA, 2010-06-14 01:18:52
    HAMALIELKA
    2
    No nieźle, wychodzi na to,że chyba tylko dla mnie jest to zjawiskowe i nigdy styczności z tak spektakularnym chlebkiem nie miałam Daje 5 gwiazdek za pomysłowość i oświecenie mego umysłu
  • dzidzia_aim, 2010-06-16 14:18:52
    dzidzia_aim
    1
    Chlebek pyszny choć ja również wolę bagietke, zdjęcie rzeczywiście wogóle nie oddaje smaku chlebusia
  • hayley01, 2010-07-26 23:04:36
    hayley01
    2
    Prosty i szybki przepis. Ja również wolę z bułą ale gdy jej brak i chlebek dobry
  • Sinem, 2010-10-15 10:26:16
    Sinem
    Super, niby coś tak prostego i oczywistego a nigdy na to nie wpadłam! Właśnie przed chwilką sobie zrobiłam 2 kromki, tylko zamiast czoku posypałam cebulową przyprawą z knorra w kostce ( czosnku nie lubię) i wyszło wyśmienicie Mega syte, już po 1 kromce wysiadłam ale innej osobie również smakowało dodaje do ulubionych
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe