Schabik z morelowym oczkiem

autor: , kategoria: z wieprzowiny, Wielkanocne potrawy , dodano: 2010-03-09
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Schabik z morelowym oczkiem
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Schabik z morelowym oczkiem
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Schabik z morelowym oczkiem
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Schabik z morelowym oczkiem
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Schabik z morelowym oczkiem
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Schabik z morelowym oczkiem
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Schabik z morelowym oczkiem
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Schabik z morelowym oczkiem

Składniki:

Przygotowanie:

Schab umyj i osusz ręcznikiem papierowym, zrób otwór w schabie przez całą długość porcji (ja najpierw nacinam mięso delikatnie nożem, a potem powiększam otwór końcówką drewnianej łyżki). Następnie nafaszeruj powstały otwór suszonymi morelami.
Przygotuj marynatę: oliwę, sos sojowy i ocet balsamiczny wlej do miseczki, wsyp do tego przyprawy i wymieszaj. Powstałą miksturą posmaruj mięso i odstaw na 30 minut. Mięso wstaw w żaroodpornym naczyniu do piekarnika z termoobiegiem, piecz w 175-180 stopniach ok. 90 minut - podlewając mięso co jakiś czas. Tak przygotowany schab można jeść zarówno na ciepło jak i na zimno/ Szczerze polecam - SMACZNEGO

    Śr. ocena: 4.86 / recenzji: 7 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 130 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 6

Komentarze

  • pysiamn, 2010-03-09 17:10:41
    pysiamn
    Boski przepis....koniecznie zrobię !!!
    Jak zrobię to ocenię ...dzieki za przepis i sliczne fotki
    Komentarz
  • beata375, 2010-03-09 17:49:14
    beata375
    2
    Przepis jest nieziemski, jadłam już taki schabik - pychotka.
    Fajnie też smakuje jak się go nadzieje suszonymi śliwkami.
  • Eowina1818, 2010-03-13 10:03:31
    Eowina1818
    0
    o wow! pięknie wygląda ten schabik! na pewno jest pyszny.
    W schabiku to najważniejsze, aby był wilgotny, ale wygląda całkiem całkiem
  • marissima, 2010-06-23 13:00:17
    marissima
    2
    szukałam sposobu jak zrobić w środku dziurę i ha jest
    jadłam taki schabik ale z suszonymi śliwkami w środku
  • marlena_m, 2010-06-23 14:42:47
    marlena_m
    1
    pychotka! Ja nadziewam morelami i śliwkami na przemian ! Ja wolę ze śliwką, mąż z morelą. I tym sposobem każdy jest zadowolony.
    Pyszny też taki schabik jest do kanapek.
  • karrri, 2010-07-28 12:01:42
    karrri
    0
    Wczoraj wypróbowałam przepisy, przyznam, że czegoś takiego się nie spodziewałam, coś pysznego nigdy nie nadziewałam śliwkami bo nie za bardzo lubię suszone ale pomysł z morelami fantastyczny, mąż też był zachwycony.
    Dodam tylko, że użyłam innej marynaty ale tą z tego przepisu mam zamiar wypróbować jak tylko zakupię sos sojowy, coś mi się zdaje, że taki schabik będzie często gościł na naszym stole
  • Patucha, 2010-07-28 23:20:25
    Patucha
    cieszę się bardzo, u mnie lubią go wszyscy i na ciepło i na zimno
    Komentarz
  • ewelline, 2010-11-03 23:32:22
    ewelline
    Pięknie to wygląda!!! dodaje do ulubionych!!!
    Komentarz
  • La Monica, 2011-04-26 12:29:05
    La Monica
    1
    Ja też tak robię dziurę, najpierw nóż, potem rozszerzam ją drewnianą łyżką bądź końcówką drewnianej kuli do ucierania

    Do marynaty nie daję sosu sojowego, ale następnym razem spróbuję.

    Pyszny jest nadziany morelkami, polecam też z susznymi śliwkami

    Taki schab gości u nas na każdą Wielkanoc i wszyscy się nim zajadają
  • lily92920, 2012-04-06 20:35:40
    lily92920
    1
    Moja mama taki robi, lubie bardzo!

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe