Surówka z kiszonej kapusty

autor: , kategoria: surówki, kuchnia polska , dodano: 2010-03-09
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Surówka z kiszonej kapusty
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Surówka z kiszonej kapusty
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Surówka z kiszonej kapusty
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Surówka z kiszonej kapusty

Składniki:

Przygotowanie:

Prosta i smaczna surówka do obiadu.

Kapustę odciskamy z nadmiaru soku i szatkujemy, marchewkę ścieramy na tarce na drobnych oczkach, cebulę kroimy w drobną kosteczkę.
Wszystko przerzucamy do salaterki dodajemy olej, cukier, szczyptę soli i pieprz do smaku.
Oleju/oliwy powinno być tyle, żeby surówka nie była za sucha, cukru też można dać na początek 1 łyżeczkę i spróbować, generalnie smak powinien być lekko słodko-kwaśnawy ;)

Świetnie pasuje do rybki :)

    Śr. ocena: 4.50 / recenzji: 6 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Komentarze

  • skimos, 2010-03-10 07:05:20
    skimos
    2
    Znam tą surówkę z "gotowców", super będzie zrobić ją samemu Niby widać co w niej jest, ale jakoś zawsze łatwiej kupić niż zrobić samemu A teraz będzie dodatkowy bodziec, bo wszystko mam jak na tacy

    Surówka bardzo smaczna, idealna do ryb
  • kropka75, 2010-03-10 07:43:34
    kropka75
    -1
    Uwielbiam kiszonkę. Zwłaszcza taką domową.

    Jednak wersja z marchewką surową i cukrem to dla mnie za dużo. Jeśli marchew surowa to nigdy cukru nie daję, bo sama w sobie jest słodka. Zresztą gdy kiszę kapustę, zwykle dodaję do niej od razu marchew i kisi się wspólnie.

    Niezastąpiona przystawka na zimę. Samo zdrowie.
  • mooonik, 2010-03-10 10:01:44
    mooonik
    Kropko u mnie w domu zawsze dodaje się cukier, żeby złagodzić trochę kwaśność kapusty, sama marchew nie daje rady
    a marchewka kiszona razem z kapustą to już nie to samo co osobno starta marchew świeża i kiszona kapusta

    dziękuje dziewczyny za recenzje
    Komentarz
  • hania811, 2010-03-10 10:39:56
    hania811
    4
    U mnie też dodaje się odrobinę cukru i marchew..ale przed wszystkim jabłko.
    Dzięki niemu sałatka jest bardziej soczysta i na pewno też jeszcze zdrowsza. Im więcej witamin tym lepiej
    Polecam bo to świetne połączenie.
  • mooonik, 2010-03-10 10:47:24
    mooonik
    ooo.. z jabłkiem jeszcze nie próbowałam, następnym razem dodam i zobaczymy jak smakuje
    Komentarz
  • Anusia_piekniusia, 2010-03-10 13:12:18
    Anusia_piekniusia
    2
    Prosty i szybki przepis na coś do obiadu. Nie trzeba się dużo namęczyć, a raczej każdemu smakuje. Ja równiez robię surówkę z jabłkiem, jak jabłko jest bardzo słodkie to z cukru rezygnuję wogóle. Ale z braku jabłka taka wersja też jest pyszna
  • Berlinianka, 2010-03-10 15:27:23
    Berlinianka
    1
    Zamiast cukru dorzuciłabym jabłko. Właściwie to tak robię.
    A zamiast oleju słonecznikowego olej lniany, duuuużo zdrowszy
    Mój tata doprawia jeszcze kminkiem, ale sama za tym nie przepadam.
  • r u r k a, 2010-04-23 21:50:11
    r u r k a
    Przepis jest mi znany i często jadam, właśnie do ryby, to nigdy jej sama nie robiłam. Cukier i marchewka - cukru odrobinę dobrze dodać, żeby złagodzić kwasowość kapusty, a marchew nie zawsze jest słodka, bo zimą często wręcz gożkawa - no chyba, że zagraniczną kupujecie.
    Komentarz
  • Sensuel, 2010-06-26 17:04:33
    Sensuel
    3
    Dzisiaj na obiadek zrrobiłam i wg mnie jest OK.Dałam 1 łyżeczkę cukru zamiast 2 i mi smakowało .Jabłka nie dodawałam.Zrobiłam zgodnie z przepisem i smaczna.W sam raz do rybki.
  • mooonik, 2010-06-28 21:56:28
    mooonik
    Sensuel bardzo się cieszę, że Ci przypadła do gustu
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe