BLOK WAFLOWY
Składniki:
- wafle [2 szt.] (suche tortowe)
- krakersy [1 op.]
- orzechy włoskie [15 dag] (zmielone)
- mleko [2 szklanki]
- cukier [20 dag]
- cukier waniliowy [2 łyżeczki]
- masło [10 dag]
- śmietana kremówka [20 dag] (36 %)
- cukier puder [2 łyżki]
- wiórki kokosowe [10 dag]
- kakao [1 łyżka]
Przygotowanie:
Orzechy bardo drobno zmielić.
Mleko wlać do plaskiego rondelka, wsypać cukier i cukier waniliowy i gotować od czasu do czasu mieszając, do czasu aż zrobi się gęsta masa w takim złoto-brązowym kolorze. Zdjąć z ognia.
Utrzeć masło, aż zrobi sie puszyste i dodawać po łyzce ugotowanej i schłodzonej masy ciągle mieszajac. Pod koniec ucierania wsypać orzechy.
Masę rozsmarować na waflu,przykryć drugim obciążyć i odstawić do lodówki na 2-3 godzinki.
Śmietankę ubić z cukrem pudrem dodać wiórki kokosowe ( 2 łyżki odłożyć) kakao i dokładnie utrzec mikserem.
Wafle wyjąć z lodówki, rozsmarować na nim połowę masy kokosowej, na niej ułożyć krakersy, przykryć resztą masy kokosowej, posypać odłożonymi wiórkami kokosowymi i wstawić do lodówki na kilka godzin.
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: oponki serowe na Tłusty Czwartek
Komentarze