BLOK WAFLOWY

autor: , kategoria: inne desery , dodano: 2010-03-11
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! BLOK WAFLOWY
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! BLOK WAFLOWY

Składniki:

Przygotowanie:

Orzechy bardo drobno zmielić.
Mleko wlać do plaskiego rondelka, wsypać cukier i cukier waniliowy i gotować od czasu do czasu mieszając, do czasu aż zrobi się gęsta masa w takim złoto-brązowym kolorze. Zdjąć z ognia.
Utrzeć masło, aż zrobi sie puszyste i dodawać po łyzce ugotowanej i schłodzonej masy ciągle mieszajac. Pod koniec ucierania wsypać orzechy.
Masę rozsmarować na waflu,przykryć drugim obciążyć i odstawić do lodówki na 2-3 godzinki.
Śmietankę ubić z cukrem pudrem dodać wiórki kokosowe ( 2 łyżki odłożyć) kakao i dokładnie utrzec mikserem.
Wafle wyjąć z lodówki, rozsmarować na nim połowę masy kokosowej, na niej ułożyć krakersy, przykryć resztą masy kokosowej, posypać odłożonymi wiórkami kokosowymi i wstawić do lodówki na kilka godzin.

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 5 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 16

Komentarze

  • trooskava, 2010-03-11 09:20:34
    trooskava
    1
    wygląda pysznie jadałąm coś takiego jako dziecko na pewno wypróbuję
  • Smynio, 2010-03-11 15:23:13
    Smynio
    1
    Hmmm.... prosty a smakowity i tani przepis do ulubionych
  • hania811, 2010-03-11 15:27:29
    hania811
    Gdybym nie była na wiecznym odwyku od słodyczy od razu po pracy pędziłabym po składniki na tą kaloryczną pyszność.
    Komentarz
  • rozowo, 2010-03-18 22:13:40
    rozowo
    1
    brzmi smakowicie,a do tego mało roboty.postaram sie wyprobowac w weekend
  • aktaga13, 2010-04-09 12:32:44
    aktaga13
    1
    zrobiłam na święta, jako że co roku robię wafle przekładane masą kajmakową. wydawało mi się, że rodzinka nie zaakceptuje nowości, ale ku mojemu zdziwieniu TE wafelki zniknęły ze stołu jako pierwsze moje "stare" nadal są zamknięte w puszce, a po Twoich nie było śladu już po kilkunastu minutach! mi również bardzo bardzo smakowały. innowacją jaką wprowadziłam było mleko w puszce zamiast masy którą proponujesz.
  • AnioleqD, 2010-06-21 20:51:13
    AnioleqD
    1
    Wyglądają przepysznie I na pewno tak też smakują dodaję do ulubionych, kiedys na pewno zrobie
  • mama_olafa, 2010-08-11 19:23:07
    mama_olafa
    aj! same problemy mialam ze zrobieniem tego torcika. najlatwiejsze byly zakupy. po pierwsze nie wiedzialam ile mam gotowac mleko z cukrem, stalo na ogniu jakies 40 minut az wreszcie uznalam ze dosc, dopiero jak ostyglo widac bylo, ze masa rzeczywiscie zaczyna byc z lekka gestawa. To raz, dwa to masa ze smietanki jak dla mnie nie nadaje sie do tego typu "przekladancow". Efekt bardzo mizerny zarowno wizualnie jak i smakowo. Koszmarne, poki co w lodowce lezy, ale wydaje mi sie ze zaraz calosc wyladuje w koszu. A i napisane ze calosc to 60 minut. Nic bardziej mylnego, calosc zajela mi prawie 2 godziny samej pracy, nie liczac lezakowania wafli. Nie daje ani jednej gwiazdki (choc to chyba lepiej dla wlascicielki przepisu), bo nawet na te jedna nie zasluguje. No i te miary, raz w dag raz w lyzkach, wg mnie skoro przepis byl juz wyprobowany to "przerobic" wszystko na "szklanki"? A juz 20 dkg smietanki...?
    Komentarz
  • mama_olafa, 2010-08-11 19:24:57
    mama_olafa
    a i jeszcze jedno? gdzie skladniki na polewe czekoladowa, ktora ewidentnie jest na samym wierzchu? ani wzmianki w przepisie o polewie
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem