Rejestracja
Płeć: *

Administratorem danych osobowych jest Edipresse Polska SA z siedzibą przy ul. Wiejskiej 19 w Warszawie. Dane będą przetwarzane w celu świadczenia usług za pomocą portalu oraz w celach marketingowych zgodnie z zakresem udzielonych powyżej zgód.

Osoba podająca dane ma prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Podanie danych osobowych oraz wyrażenie zgody na ich przetwarzanie jest dobrowolne. Dane mogą być udostępnione innym podmiotom z grupy kapitałowej Edipresse Polska SA.

Rejestracja. Proszę czekać
Nie możesz się zalogować? Przypomnij hasło
Masz już konto? Zaloguj się!
Odzyskiwanie utraconego hasła
Odzyskiwanie utraconego hasła. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Masz już konto? Zaloguj się!

Kruchy jabłecznik w kratę

autor: , kategoria: ciasta kruche i francuskie, kuchnia polska , dodano: 2010-03-11
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kruchy jabłecznik w kratę
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kruchy jabłecznik w kratę
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kruchy jabłecznik w kratę
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kruchy jabłecznik w kratę
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Kruchy jabłecznik w kratę
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Kruchy jabłecznik w kratę
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kruchy jabłecznik w kratę
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kruchy jabłecznik w kratę
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kruchy jabłecznik w kratę
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kruchy jabłecznik w kratę

Składniki:

Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej posiekaną margarynę, cukier, jajko, żółtka, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Szybko zagniatamy ciasto, bardzo łatwo się zagniata, nie trzeba dosypywać mąki, i formujemy kulę, którą wstawiamy do zamrażalnika na 1h.

W międzyczasie zajmujemy się jabłkami.

Jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki, wyrzucamy gniazda nasienne. Oczyszczone jabłka wrzucamy do garnka z grubszym dnem, wsypujemy cukier i podgrzewamy na małym ogniu aż owoce się rozpadną i utworzą jednolitą masę.
Ilość cukru można dowolnie modyfikować, ja zazwyczaj sypie na oko a później, jak się zrobi mus, smakuje i najwyżej dodaję - choć wolę wersje kwaśne ;)

Gdy masa jabłkowa będzie gotowa, dodajemy do niej skórkę pomarańczową lub rodzynki - albo nic nie dodajemy - jak kto woli ;)

Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.

Wracamy do ciasta. Ja nie lubie wałkować kruchego ciasta bo zazwyczaj mocno się klei i ogólnie słabo mi to idzie, więc polecam zetrzec dół (3/4 ciasta) na tarce bezpośrednio na blachę i rozłożyć rękoma ale oczywiście można rozwałkować, wyłożyć i nakłuć widelcem.

Pieczemy ciasto przez ok 8min w temp 200'C.

Z odłożonego ciasta formujemy wałek, kroimy go na mniejsze kawałki i z nich formujemy wąskie, długie wałeczki. Najlepiej robić to na lekko opruszonym mąką blacie.

Wyjmujemy ciasto z piekarnika, posypujemy bułką tartą, wykładamy masę jabłkową. Z wałeczków układamy ukośnie kratę na masie (ja te wałeczki przed położeniem leciutko wałkuję).

Ciasto wkładamy do piekarnika, zmniejszamy temp do 180'C i pieczemy ok 1h. Można czasem sprawdzić czy przypadkiem nasza kratka się nie przypala - wtedy należy przykryć ciasto folią aluminiową.

Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 11 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 40 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 10

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: świąteczne pierniki

Komentarze

  • Berlinianka, 2010-03-11 12:30:14
    Berlinianka
    4
    Moja mama robią taką na zmianę z szarlotką z bezą.
    Lubię obie wersje.
    Ta jest jednak wg mnie ładniejsza i bardziej krucha, świetna do herbaty.
    Rodzynek nie dajemy, czasem skórkę z cytryny.
    Nie pamiętam czy posypujemy ciasto bułką tartą przed jabłkami, aż się zapytam.
    Naprawdę dobry przepis.
  • hania811, 2010-03-11 14:54:51
    hania811
    3
    Lepiej posypać bułką..wtedy sok z jabłek nie "wchodzi " tak w ciasto, dzięki temu nie będzie zakalcowate, a kruche i ślicznie upieczone

    Moja ukochana wersja szarlotki. Żadnych wariacji na temat nie lubię. Ma być po prostu kruche ciasto i jabłka.

    Świetny przepis.

  • roxika, 2010-03-11 16:29:39
    roxika
    wygląda jak marzenie! chętnie spróbuję
    Komentarz
  • Wojtusia, 2010-03-15 17:04:50
    Wojtusia
    1
    Cudna szarlotka. Nie wiem jak mogłam kiedyś nie lubić takiego ciasta. Dziękuję za patent z bułką tartą, muszę wypróbować. Przepis super, prosty, nie udziwniony, takie lubię. Mardzo apetyczne zdjęcia.
  • AgaZ, 2010-03-19 18:41:09
    AgaZ
    2
    Przepis baaaardzo apetyczny. Świetny opis i zdjęcia. Na pewno wypróbuję. Nie wiem czy uda mi się zrobić taką piękną krateczkę, ale zmierzę się z nim Ląduje w ulubionych.
  • kolorowatecza, 2010-03-19 18:44:26
    kolorowatecza
    2
    Przejrzysta instrukcja dla laika, piękne zdjęcia!
    Czuję obok siebie zapach tego cuda

    Lepiej nie siedzieć na smacznym będąc na diecie -.-' xD
  • portier, 2010-03-22 13:03:05
    portier
    2
    zamówiłem go sobie u Autorki na urodziny cała rodzina sie nim zachwycała! i tak sobie mysle czemu, czemu.... osoba ktora ma taki talent do wypieków nie ma wlasnej cukierni xD po prostu najlepszy jabłecznik jaki jadlem w zyciu!
  • hayley01, 2010-06-13 23:04:53
    hayley01
    0
    Szarlotka pyszna prosty i przejrzysty przepis. Ja jednak poszłam trochę na łatwiznę i dodałam jabłka ze słoika + dżem morelowy.
    Została pochłonięta zanim wystygła, obowiązkowo z lodami waniliowymi
  • koszatniczka320, 2010-09-16 11:34:51
    koszatniczka320
    0
    Robiłam ten jabłecznik wielokrotnie i jeszcze ani razu się nie zawiodłam
    Ostatnio zapomniałam o podpieczeniu dołu ciasta przed nałożeniem jabłek i mimo to ciasto również wyszło przepyszne! bez zakalca i chyba nawet bardziej kruche niż zwykle!
  • dadelajda, 2012-10-06 10:31:05
    dadelajda
    1
    Mój ulubiony jabłecznik, robiliśmy go wiele razy, zawsze znika błyskawicznie. Dziękuję za przepis )
  • Koteku, 2014-01-20 13:06:49
    Koteku
    1
    Jabłecznik wyszedł pyszny Bardzo prosty przepis teraz będę robić jabłecznik według tego przepisu
  • Karotka2008, 2015-10-21 15:40:15
    Karotka2008
    1
    Najlepszy jaki jadłam do tej pory

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 2
    Omlet graham z papryką i pieczarkami
  • Mniam: 2
    PLACUSZKI bezglutenowe, wegańskie, roślinne, paleo
  • Mniam: 32
    Cukinia faszerowana mięsem mielonym
  • Mniam: 2
    Makaron w sosie śmietanowo szpinakowym z kurczakiem