Kruchy jabłecznik w kratę

autor: , kategoria: ciasta kruche i francuskie, kuchnia polska, dodano: 2010-03-11
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kruchy jabłecznik w kratę
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kruchy jabłecznik w kratę
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kruchy jabłecznik w kratę
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kruchy jabłecznik w kratę
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Kruchy jabłecznik w kratę
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Kruchy jabłecznik w kratę
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kruchy jabłecznik w kratę
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kruchy jabłecznik w kratę
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kruchy jabłecznik w kratę
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kruchy jabłecznik w kratę

Składniki:

Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej posiekaną margarynę, cukier, jajko, żółtka, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Szybko zagniatamy ciasto, bardzo łatwo się zagniata, nie trzeba dosypywać mąki, i formujemy kulę, którą wstawiamy do zamrażalnika na 1h.

W międzyczasie zajmujemy się jabłkami.

Jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki, wyrzucamy gniazda nasienne. Oczyszczone jabłka wrzucamy do garnka z grubszym dnem, wsypujemy cukier i podgrzewamy na małym ogniu aż owoce się rozpadną i utworzą jednolitą masę.
Ilość cukru można dowolnie modyfikować, ja zazwyczaj sypie na oko a później, jak się zrobi mus, smakuje i najwyżej dodaję - choć wolę wersje kwaśne ;)

Gdy masa jabłkowa będzie gotowa, dodajemy do niej skórkę pomarańczową lub rodzynki - albo nic nie dodajemy - jak kto woli ;)

Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.

Wracamy do ciasta. Ja nie lubie wałkować kruchego ciasta bo zazwyczaj mocno się klei i ogólnie słabo mi to idzie, więc polecam zetrzec dół (3/4 ciasta) na tarce bezpośrednio na blachę i rozłożyć rękoma ale oczywiście można rozwałkować, wyłożyć i nakłuć widelcem.

Pieczemy ciasto przez ok 8min w temp 200'C.

Z odłożonego ciasta formujemy wałek, kroimy go na mniejsze kawałki i z nich formujemy wąskie, długie wałeczki. Najlepiej robić to na lekko opruszonym mąką blacie.

Wyjmujemy ciasto z piekarnika, posypujemy bułką tartą, wykładamy masę jabłkową. Z wałeczków układamy ukośnie kratę na masie (ja te wałeczki przed położeniem leciutko wałkuję).

Ciasto wkładamy do piekarnika, zmniejszamy temp do 180'C i pieczemy ok 1h. Można czasem sprawdzić czy przypadkiem nasza kratka się nie przypala - wtedy należy przykryć ciasto folią aluminiową.

Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 10 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 40 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 10

Komentarze

  • Berlinianka, 2010-03-11 12:30:14
    Berlinianka
    4
    Moja mama robią taką na zmianę z szarlotką z bezą.
    Lubię obie wersje.
    Ta jest jednak wg mnie ładniejsza i bardziej krucha, świetna do herbaty.
    Rodzynek nie dajemy, czasem skórkę z cytryny.
    Nie pamiętam czy posypujemy ciasto bułką tartą przed jabłkami, aż się zapytam.
    Naprawdę dobry przepis.
  • hania811, 2010-03-11 14:54:51
    hania811
    3
    Lepiej posypać bułką..wtedy sok z jabłek nie "wchodzi " tak w ciasto, dzięki temu nie będzie zakalcowate, a kruche i ślicznie upieczone

    Moja ukochana wersja szarlotki. Żadnych wariacji na temat nie lubię. Ma być po prostu kruche ciasto i jabłka.

    Świetny przepis.

  • roxika, 2010-03-11 16:29:39
    roxika
    wygląda jak marzenie! chętnie spróbuję
    Komentarz
  • Wojtusia, 2010-03-15 17:04:50
    Wojtusia
    1
    Cudna szarlotka. Nie wiem jak mogłam kiedyś nie lubić takiego ciasta. Dziękuję za patent z bułką tartą, muszę wypróbować. Przepis super, prosty, nie udziwniony, takie lubię. Mardzo apetyczne zdjęcia.
  • AgaZ, 2010-03-19 18:41:09
    AgaZ
    2
    Przepis baaaardzo apetyczny. Świetny opis i zdjęcia. Na pewno wypróbuję. Nie wiem czy uda mi się zrobić taką piękną krateczkę, ale zmierzę się z nim Ląduje w ulubionych.
  • kolorowatecza, 2010-03-19 18:44:26
    kolorowatecza
    2
    Przejrzysta instrukcja dla laika, piękne zdjęcia!
    Czuję obok siebie zapach tego cuda

    Lepiej nie siedzieć na smacznym będąc na diecie -.-' xD
  • portier, 2010-03-22 13:03:05
    portier
    2
    zamówiłem go sobie u Autorki na urodziny cała rodzina sie nim zachwycała! i tak sobie mysle czemu, czemu.... osoba ktora ma taki talent do wypieków nie ma wlasnej cukierni xD po prostu najlepszy jabłecznik jaki jadlem w zyciu!
  • hayley01, 2010-06-13 23:04:53
    hayley01
    0
    Szarlotka pyszna prosty i przejrzysty przepis. Ja jednak poszłam trochę na łatwiznę i dodałam jabłka ze słoika + dżem morelowy.
    Została pochłonięta zanim wystygła, obowiązkowo z lodami waniliowymi
  • koszatniczka320, 2010-09-16 11:34:51
    koszatniczka320
    0
    Robiłam ten jabłecznik wielokrotnie i jeszcze ani razu się nie zawiodłam
    Ostatnio zapomniałam o podpieczeniu dołu ciasta przed nałożeniem jabłek i mimo to ciasto również wyszło przepyszne! bez zakalca i chyba nawet bardziej kruche niż zwykle!
  • dadelajda, 2012-10-06 10:31:05
    dadelajda
    1
    Mój ulubiony jabłecznik, robiliśmy go wiele razy, zawsze znika błyskawicznie. Dziękuję za przepis )
  • Koteku, 2014-01-20 13:06:49
    Koteku
    1
    Jabłecznik wyszedł pyszny Bardzo prosty przepis teraz będę robić jabłecznik według tego przepisu

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 2
    Szatańskie jajka
  • Mniam: 2
    Bananowy sernik
  • Mniam: 8
    Bounty Świąteczno-Noworoczne
  • Mniam: 6
    Tarta z mascarpone i truskawkami

Zamknij