ryba po chińsku z warzywami

autor: , kategoria: ryby, dieta dr Dukana (białkowa, protal), dieta South Beach , dodano: 2010-03-12
  • ryba po chińsku z warzywami

Składniki:

  • sola [2 ] (filety, może być też inna, byle cienkie filety np limanda)
  • cebula biała [1 ] (mała sztuka)
  • papryka czerwona (1/3 sztuki)
  • por (8-10 cm)
  • pomidory (1/2 małego)
  • pieczarki marynowane [5 ] (sztuk)
  • oliwa z oliwek [3 ] (łyżeczki)
  • sól
  • pieprz
  • czosnek granulowany
  • przyprawa chińska 5 smaków

Przygotowanie:

Przepis dla 1 osoby, nadaje się na dietę SB.

Filety z ryby posolić, popieprzyć, posypać czosnkiem, przyprwą 5 smaków i rozetrzeć na całej rybie (wystarczy z 1 strony).

Na patelnię, na łyżeczkę oliwy, wrzucić: pół cebuli pokrojonej w paski, 1/3 połówki papryki pokrojonej w paski. Potem ok 8-10 cm pora pokrojonego w krążki, które trzeba porozdzielać i na końcu połowa małego pomidora pokrojonego w paski. Wszystko troszkę posolić.
Zamiast pora można użyć garść pokrojonej w paski kapusty pekińskiej.

Dusić pod przykryciem aż por zmięknie. Na koniec dodać ok. 5 pieczarek konserwowych przekrojonych na połówki. Potrzymać moment na ogniu i wszystko przełożyć do miski.

Na tej samej (czyli brudnej ;) ) patelni: lejemy ok 2 łyżeczki (może być więcej) oliwy - zależy czy ktoś jest na diecie czy nie ;)
Rozprowadzamy na całej patelni, kładziemy rybę i na małym ogniu pieczemy pod przykryciem z obu stron. Gdy ryba będzie miękka, przełożyć ją do miski na warzywa, polać resztą sosu z patelni i gotowe!

Najlepiej smakuje spożywane pałeczkami ;)

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: śledzie ze śliwką w śmietanie

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką