Rejestracja
Płeć: *
Rejestracja. Proszę czekać
Nie możesz się zalogować? Przypomnij hasło
Masz już konto? Zaloguj się!
Odzyskiwanie utraconego hasła
Odzyskiwanie utraconego hasła. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Masz już konto? Zaloguj się!

sałatka z tuńczyka (dietetyczna)

autor: , kategoria: sałatki, dieta dr Dukana (białkowa, protal), dieta South Beach , dodano: 2010-03-12
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! sałatka z tuńczyka (dietetyczna)
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! sałatka z tuńczyka (dietetyczna)

Składniki:

Przygotowanie:

Przepis można jeszcze "wychudzić" rezygnując z majonezu :)
Idealne na dietę SB.

Jajka rozdrabniamy widelcem w misce/innym średniej wielkości naczyniu.
Można drobno posiekać, no ale widelcem się nie ubrudzimy ;)

Drobniutko siekamy cebulkę, paprykę w kosteczkę, podobnie ogóreczki. Dodajemy do jajek.

Z tuńczyka odciskamy nadmiar wody - jeśli zostawimy za dużo to będzie spod sałatki wyciekać woda co nieładnie wygląda na talerzu.
Tuńczyk powinien nie być zupełnie suchy - wtedy nie potrzeba aż tyle jogurtu/majonezu do połączenia składników.

Opcjonalnie dodaję pokrojonego szczypiorku lub sparzonego, pokrojonego w cienkie krążki pora.

Całość posypujemy papryką, solą i pieprzem - wedle uznania.
Pamiętajmy, że tuńczyk jest słony więc nie zagalopujmy się z ilością soli :)
Mieszamy :)

Dodajemy na początek 2 łyżki jogurtu i łyżeczkę kopiastą majonezu. Łączymy składniki, jeśli sałatka jest według nas zbyt sucha - dodajemy odpowiednią ilość jogurtu lub majonezu.
Zwróćmy uwagę na to że jogurt jest kwaśny - więc nie należy przesadzać z jego ilością. On jest użyty po to aby sałatka była w miarę ładnie połączona, łyżeczka majonezu rekompensuje smak. Mamy wtedy dietetyczną i jednocześnie smaczną sałatkę. Jak ja to mówię - dla normalnych ludzi ;)

Wersja nie-dietetyczna:
Do w/w składników odajemy pół puszki kukurydzy konserwowej, zmieniamy trochę proporcje jogurtu i majonezu (tego drugiego więcej) - wedle uznania. Oczywiście majonez ze standardową zawartością tłuszczu, a tuńczyka można użyć w oleju (a nie w sosie własnym).

Smacznego :)

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 3 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 10 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 2

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: sałatka z makaronem

Komentarze

  • anetka832, 2010-03-12 12:02:49
    anetka832
    1
    Prościutko i smacznie - ja zdecydowanie wolę wersję nie-dietetyczną. Można też wzbogacić pomidorkiem, zieleninką, a zamiast ogórka konserwowego - kiszony. Plus za pomysł na sałatkę bez bazy typu ryż, makaron, sałata. Tego typu sałatki robię głównie dla siebie, na 1 czy 2 porcje. W wersji rodzinnej wolę jednak jakiś podklad typu ryż czy pekinka - wychodzi wtedy wiecej.
    I dodałabym jeszcze jakąś przyprawę, może czosnek...
  • komarnica, 2010-03-12 12:10:54
    komarnica
    Jasne, każdy przepis należy zrobić po swojemu lepiej smakuje wtedy
    Podany przepis mi wystarcza na 2 posiłki.
    Komentarz
  • buziaczkowa, 2012-02-23 21:48:08
    buziaczkowa
    1
    Bardzo dobra salatka, tylko tez zamiast konserwowego ogorka dalam kiszony
  • Kaoru22, 2013-10-21 12:54:04
    Kaoru22
    0
    Robię prawie identyczna sałatkę dodaję jeszcze ryż basmati żeby była bardziej sycąca

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 2
    PLACUSZKI bezglutenowe, wegańskie, roślinne, paleo
  • Mniam: 32
    Cukinia faszerowana mięsem mielonym
  • Mniam: 2
    Makaron w sosie śmietanowo szpinakowym z kurczakiem
  • Mniam: 1
    Bezglutenowe muffiny piernikowo-powidłowe