PYSZNY SERNIK

autor: , kategoria: serniki , dodano: 2010-03-12
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! PYSZNY SERNIK
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! PYSZNY SERNIK
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! PYSZNY SERNIK
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! PYSZNY SERNIK
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! PYSZNY SERNIK
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! PYSZNY SERNIK

Składniki:

Przygotowanie:

Przygotowanie ciasta:
Margarynę siekamy nożem na stolnicy wraz z mąką, następnie dodajemy cukier, żółtka i odrobinę soli, tak przygotowane składniki zagniatamy w ciasto. Po ugnieceniu zawijamy nasze ciasto w woreczek foliowy i wkładamy na 30 minut do lodówki.

Przygotowanie masy serowej:
Margarynę ucieramy z cukrem pudrem, następnie dodajemy żółtka ( białka odstawiamy do ubicia na pianę), następnie dodajemy cukier waniliowy, śmietanę wymieszaną z mąką ziemniaczaną oraz drobno zmielony ser( ser najlepiej przemielić dwa razy, ja zrobiłam to raz i zostały drobne grudki), wszystko dokładnie mieszamy.
Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli.
Po ubiciu dodajemy je do masy serowej i delikatnie mieszamy, najlepiej ręcznie.

2/3 ciasta rozwałkowujemy i wykładamy nim dno blaszki o wymiarach 20 X 30 cm, którą wcześniej smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą, nałożone ciasto nakłuwamy widelcem, nagrzewamy piekarnik do 200 stopni i wkładamy ciasto na 15 minut, aby się podpiekło.
Po 15 minutach pieczenia wyciągamy ciasto, zmniejszamy temperaturę do 180 stopni, następnie wylewamy na ciasto naszą masę serową.
Z pozostałego ciasta wycinamy cienkie paseczki i układamy z nich kratkę na masie serowej.

Tak przygotowane ciasto pieczemy godzinę ( ja piekłam troszkę dłużej, ale to zależy od piekarnika)

Jak się ciasto upiecze, to nie wyciągajmy do od razu z piekarnika, wyłączmy go i otwórzmy drzwi piekarnika i pozostawmy tam ciasto jeszcze na chwilę, dopiero potem możemy go wyciągnąć.

Gotowe ciasto możemy polać lukrem lub polewą czekoladową, do sera można też dodać rodzynki.

SMACZNEGO

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 10

Komentarze

  • PatrykLubik, 2017-01-18 08:58:31
    PatrykLubik
    serniki to moja specjalność polecam na spód zrobić ciasto z mąki krupczatki może być ta szymanowska wtedy spód jest super kruchutki
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem