zupa porowa z kukurydzą

autor: , kategoria: zupy, kuchnia polska , dodano: 2010-03-12
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! zupa porowa z kukurydzą
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! zupa porowa z kukurydzą
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! zupa porowa z kukurydzą
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! zupa porowa z kukurydzą
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! zupa porowa z kukurydzą
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! zupa porowa z kukurydzą
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! zupa porowa z kukurydzą
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! zupa porowa z kukurydzą
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! zupa porowa z kukurydzą
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! zupa porowa z kukurydzą

Składniki:

Przygotowanie:

Ziemniaki i marchewkę obieramy, myjemy i kroimy – ziemniaki w kostkę, marchewkę np. w plasterki.

Wodę gotujemy, gdy zacznie wrzeć dodajemy kostki rosołowe, zmniejszamy ogień i chwilę mieszamy (aż kostki się rozpuszczą). Do rosołu dodajemy warzywa.

Por myjemy, usuwamy brzydkie liście, szatkujemy białą część pora. Cebulę obieramy i szatkujemy.

Na patelni rozgrzewamy oliwę, smażymy cebulę z wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Gdy się zarumieni dodajemy pora i dusimy pod przykryciem ok. 10-15min aż zmięknie, uważając by nie zbrązowiał (można podlewać go wodą). Pod koniec duszenia do pora dodać po 2 szczypty soli i pieprzu, wymieszać i przełożyć do garnka z rosołem i resztą warzyw. Gotować do czasu aż ziemniaki i marchew zmiękną.

Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową (2-3 porządne szczypty :P). Dodajemy kukurydzę.
Na tym możemy skończyć, ja jednak wolę zmiksować część zupy i dodać do reszty, wymieszać i mieć lekki krem choć wciąż z kawałkami warzyw :) robię to zamiast zabielać zupę dodając zbędną mąkę i śmietanę.

Rosołu nie trzeba robić z kostki, ja ich używam bo skracają czas szykowania obiadu poza tym do tej zupy pasują smakiem (używam warzywnych).

Smacznego!

    Śr. ocena: 4.50 / recenzji: 3 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 40 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 5

Komentarze

  • Eowina1818, 2010-03-13 10:00:49
    Eowina1818
    ojjaaa! ale smaka nabrałam na taką zupkę! Ciekawa jakby smakowała zupa jakby zrobić z niej krem i np. dodać grzanki, albo zostawić kawałki ziemniaczków?!
    Komentarz
  • anetka832, 2010-04-15 14:00:16
    anetka832
    2
    Pory uwielbiam, zupę z nich rownież. Nie mam czym rozdrobniać, więc jadam z kawalkami warzyw i śmietaną. Kukurydza dobrze mi smakuje z porem, czasem dokładam też drobno pokrojonej papryki. Przepis dobrze opisany i sfotografowany oraz oryginalny - zupa porowa nie jest tak znana jak np. cebulowa.
  • Sensuel, 2010-08-20 13:49:37
    Sensuel
    -2
    Zrobiłam z ciekawości,ale spodziewałam się czegoś lepszego.Zupka nie jest zła,ale ta kukurydza mi w niej najbardziej nie pasowała.
    Następnym razem zrobię bez i zobaczymy jak będzie smakowała.
  • marronelle, 2010-08-20 16:36:01
    marronelle
    0
    Osobiście wolę porową zupkę-krem, z grzankami, bez ziemniaków, na rosole z mięsa, nie z kostki. Aczkolwiek przepis, jak i sama zupka - smakowity!
  • ewelline, 2010-08-20 22:29:17
    ewelline
    nie wiem jak smakuje twoja zupa porowa z kukurydza, ja często robię zupę kukurydziana, którą bardzo lubię, w której por się również wraz kukurydza znajduje ale to całkiem inna zupka (mam ja nawet w przepisach na smacznym)

    Kiedyś spróbuje to dam ocenę, choć wydaje mi w tym połączeniu kukurydza mi nie będzie pasowała.
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe