Gjuwecz

autor: , kategoria: z cielęciny, kuchnia bałkańska , dodano: 2010-03-12
  • Gjuwecz

Składniki:

  • udziec cielęcy [600 g]
  • cebula [2 szt.]
  • bakłażan [1 szt.]
  • papryka czerwona [1 szt.]
  • papryka pomarańczowa [1 szt.]
  • czosnek [2 ząbki]
  • pomidory [2 szt.]
  • wino białe wytrawne [100 ml]
  • kminek [1 łyżeczka]
  • kostka smakowa [500 ml] (ok. 2 szklanki)
  • olej [4 łyżki]
  • fasola [200 g] (fasolka zielona, w strączkach)

Przygotowanie:

Cielęcinę pokrojoną w kostkę podsmaż na oleju - ładnie zarumienić ze wszystkich stron. Dodać cebulę oraz czosnek drobno posiekane i wymieszać - podsmażyć razem z mięsem. Następnie dodać resztę warzyw (posiekane w średniej wielkości kawałki - fasolę pokrojoną na pół) i razem podsmaż. Zalej wszystko białym winem oraz dodaj wywar cielęcy, przykryj i duś ok. 1 godz. na małym ogniu.

Przed podaniem doprawić pieprzem i solą do smaku.

Najlepiej podawać w małych miseczkach z dodatkiem pieczywa - najlepiej żytniego. Można też przed duszeniem dodać do mięsa półtorej szklanki ryżu - wtedy nie podawać chleba.

Smacznego :) Jak dla mnie wyśmienite

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 90 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 5

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: zupa ogórkowa

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    TARTA Z KURKAMI
  • Mniam: 4
    Tarta ze szpinakiem, boczkiem i fetą
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem