Babka piaskowo-kakaowa

  • Babka piaskowo-kakaowa

Składniki:

  • margaryna [0.5 kostki]
  • cukier [1 szklanka]
  • mąka [2 szklanki]
  • żółtko z jajka [4 ]
  • białko z jajka [4 ] (ubić na sztywną pianę)
  • proszek do pieczenia [2 łyżeczki]
  • aromat cytrynowy do ciast [1 ]
  • śmietana [5 łyżek]
  • kakao

Przygotowanie:

Margarynę rozpuścić w rondelku i odstawić aby wystygła.

Utrzeć żółtka z cukrem. Dodać margarynę (wystudzoną), ubite na sztywną pianę białka oraz wszystkie pozostałe składniki OPRÓCZ KAKAO
.

Wlać do wysmarowanej tłuszczem i bułką tarta formy białe
ciasto, przy czym należy troszkę zostawić. Tą resztę białej masy wymieszac z odrobiną kakao. Kakao wsypać tyle aby zaciemniła biała
mase. Wylać na białą masę

Ciemną masę wylać na białą.

Piec ok 40-45 minut w temp. 180 stopni. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto nie przylega do niego :)

Można polać polewą czekoladową :)

SMACZNEGO !!!!

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 50 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 9

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: babka na Boże Narodzenie

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 2
     Krokiety z rożków waflowych (nadziewane mięsem i pieczarkami)
  • Mniam: 3
    Racuchy na jogurcie:hit ekspresowej kuchnii
  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta