Mielone sojowe

autor: , kategoria: jarskie i wegetariańskie , dodano: 2010-03-13
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Mielone sojowe
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Mielone sojowe

Składniki:

Przygotowanie:

Do wrzącego bulionu wrzucamy granulat sojowy i gotujemy około 10-15 minut na małym ogniu ciągle mieszając, aż granulat zmięknie,a płyn się wchłonie. Jeśli granulat jest już miękki, a jeszcze nie cały bulion się wchłonął, to nadmiar odlewamy. Jeśli wchłonie się cały płyn, a granulat jeszcze nie będzie miękki to dolewamy trochę wody i gotujemy nadal. (dużo zależy od granulatu na jaki trafimy).

Odstawiamy żeby lekko przestygł.

Siekamy drobno cebulę, pieczarki ścieramy na tarce w wiórki. Lekko solimy i obficie pieprzymy. Smażymy na patelni, na niewielkiej ilości oleju, aż cebula zmięknie, a nadmiar wody z pieczarek odparuje.
Usmażoną cebulkę z pieczarkami wrzucamy do naczynia z ugotowanym granulatem. Mieszamy. Dodajemy tartą bułkę, posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek, sos sojowy i przyprawy. Całość mieszamy. Sprawdzamy smak. W razie potrzeby dodajemy soli.
Teraz wbijamy jajko lub dodajemy mąkę ziemniaczaną. Wyrabiamy masę na kotlety. Jeśli jest zbyt luźna dosypujemy bułki, jeśli zbyt gęsta, to trochę wody.

Lepimy niewielkie kotlety, obtaczamy w tartej bułce i smażymy na rumiano na oleju.

Odsączamy na papierowych ręcznikach.

Najsmaczniejsze są podane z ziemniakami lub ryżem, z dużą ilością surówki.

Smacznego :)

    Śr. ocena: 4.95 / recenzji: 10 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 6

Komentarze

  • krowa_bez_mleka, 2010-03-13 22:08:35
    krowa_bez_mleka
    1
    Proste, a jakie dobre! Bardzo lubię mielone z tego przypisu, z tym, że zawsze robiłam bez przypraw typu gałka muszkatołowa, czosnek czy papryka, więc z tym składnikami musi być jeszcze ciekawiej i pyszniej, na pewno dodam.
  • Luba, 2010-03-19 08:22:01
    Luba
    0
    ja też dodawałam zwykle mniej przypraw, muszę spróbować z gałką muszkatołową, dzięki za dobry pomysł!
  • skarbiatko, 2010-03-29 18:57:12
    skarbiatko
    3
    Świetny przepis,niezbyt skomplikowany .I smaczne kotlety.Dla mnie każdy wegetariański przepis jest na wagę złota.I dodaję do ulubionych
  • irkax, 2010-03-29 19:59:35
    irkax
    Sojowe kotlety zazwyczaj robię na sposób a la schabowy. Z granulatu jeszcze nie próbowałam.
    Dzięki za inspirację
    Komentarz
  • Ewusia_marchew, 2010-03-29 20:12:18
    Ewusia_marchew
    2
    Pycha wersji z pieczarkami nie próbowałam, ale coś czuję że będą jeszcze lepsze
  • Kattarina, 2010-03-30 12:52:56
    Kattarina
    0
    Ulubiona pozycja w jadlospisie wielu wegetarian.
    Podoba mi sie Twoja wersja, bo jeszcze nie robilam tych kotletow z pieczarkami.
    Must try
  • caffe ristretto, 2010-03-31 18:32:47
    caffe ristretto
    1
    Kotlety sojowe robię od wielu lat,ponieważ nie jem mięsa.Ten przepis też wypróbowałam.I na pewno będę stosować częściej.
    Kotlety wyszły pysznie-nie są suche i zbite.Mają odpowiednią konsystencję.Aromatyczne ,łatwe w przyrządzaniu.Ja jem z pietruszką i z kaszą gryczaną polaną sosem piezarkowym.
    DELICIOUS!
  • czarnazuzia1, 2010-03-31 22:31:27
    czarnazuzia1
    swietny przepis , zapisuje do ulubionych
    Komentarz
  • MoJo, 2010-04-21 14:28:21
    MoJo
    1
    Genialne, świetne połączenie przypraw, wreszcie mielone sojowe są wyraziste i smaczne. Z 200 g granulatu i dodatków wyszło mi kilkanaście, które szybko zniknęły
    Dziękuję autorce.
  • miskowa, 2010-04-21 14:45:06
    miskowa
    1
    Ja robiłam podobnie, ale pieczarek nie ścierałam, tylko siekałam i robiłam a nich potem jakby nadzienie, które było wnętrzem kotleta. (pieczarki plus cebula plus zielona pietruszka). Twój przepis jest o tyle dobry, że wykorzystanie wszystkich tych przypraw gwarantuje, że kotlety nie będą bez smaku. Bardzo przystępnie opisane a jednocześnie nie są skomplikowane. Super
  • falka_19, 2010-04-28 13:45:15
    falka_19
    1
    Pyyyycha! Wyszły takie puszyste i z chrupiącą panierką. Dodanie sera żółtego trochę przyklejało je podczas smażenia, ale za to pięknie się ciągnął podczas jedzenia
    Z około 100g granulatu wyszło mi 8 średnich kotletów, więc radzę nie przesadzić z proporcjami (po 3 już mam dosyć). Zamiast bułki tartej można dać zwykłą rozmoczoną bułkę (nic się nie marnuje Nie dodawałam gałki muszkatołowej, a smak i tak był wyrazisty. Poza tym podsmażałam czosnek razem z pieczarkami i cebulą.
  • rachell111, 2010-07-29 22:34:11
    rachell111
    też nie znam jeszcze wersji tak przyprawionej i pieczarkowej - dzięki za inspirację - miło mieć kolejną odmianę wegetariańskich kotlecików do wyboru.
    Komentarz
  • anka_bunio, 2011-03-06 17:32:34
    anka_bunio
    0
    Kotleciki pycha, szkoda tylko, że zapomniałam dodać sosu sojowego...
    Ja robiłam z opakowania 170 g i wyszło ich bardzo dużo, tak więc trzeba to wziąć pod uwagę podczas przygotowywania.
  • asta9126, 2012-02-27 13:19:16
    asta9126
    a ja zawsze sojowe mielone robię z... mielonej soi
    Komentarz
  • vesenka, 2012-02-27 13:29:40
    vesenka
    takie z mielonej soi też bardzo lubię , chociaż są cięższe i wymagają więcej czasu
    przy następnej okazji obfocę i wstawię przepis.
    Komentarz
  • asta9126, 2012-03-01 13:59:37
    asta9126
    To fakt, cała noc moczenia ziaren, ale ostatnio z siostrą robiłyśmy i mielenie (maszynką ręczną) poszło tak gładziutko, że aż się zdziwiłam nie to co mięcho nie wiem czy kiedyś w ogóle były takie wynalazki jak granulat sojowy, a moja mama robiła takie kotlety już pooonad 10 lat temu.
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem