Placek na kwaśnej śmietanie

autor: , kategoria: ciasta z masą , dodano: 2010-03-13
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Placek na kwaśnej śmietanie
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Placek na kwaśnej śmietanie
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Placek na kwaśnej śmietanie
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Placek na kwaśnej śmietanie

Składniki:

Przygotowanie:

Składniki zagnieść na ciasto i 1/4 na kruszonkę.

MASA:
3 duże kubki (400ml) śmietany 18% zakwaszanej
2 budynie śmietankowe
6 białek ubić z 1 szklanką cukru

Piec ok 50 min w 180 stopniach, aż się ładnie zarumieni.

    Śr. ocena: 1.50 / recenzji: 5 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 65 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 26

Komentarze

  • AgaZ, 2010-03-14 09:30:50
    AgaZ
    3
    Absolutnie nie wiem jak zrobić to ciasto Przepis niejasny.
  • juras23k, 2010-03-14 11:01:55
    juras23k
    faktycznie ja też neiwiele rozumiem z tego przepisu
    składniki na ciasto podane są u góry tak?a te które wypisałaś w przygotowaniu to na masę? czyli do ciasta też dajemy budyń?ale jakos proszek czy już gotowy?zimny czy ciepły.i tego proszku mają być aż 2 łyżki czy może łyżeczki bo jeszcze nigdy tak dużo nigdzie nie dawałem.i jak zrobić tę masę?
    przydałoby się dużo więcej szczegółów bo wątpię żeby ktoś doświadczony w pieczeniu potrafił zrobić coś z tego przepisu a co dopiero ktoś kto dopiero się uczy
    Komentarz
  • juras23k, 2010-03-14 11:04:20
    juras23k
    0
    zapomniałem dodać ocenę gwiazdka za zdjęcie i próbę przekazania myślę fajnego przepisu niestety niedokońca udaną.
    ps.jak poświęcisz odrobinę więcej czasu na opis przygotowania napewno twoje oceny byłyby dużo wyższe
  • kolorowatecza, 2010-03-14 14:44:06
    kolorowatecza
    0
    Ja nie rozumiem absolutnie nic!
    Jestem laik, ale właśnie do takich jak ja powinno się mówić jasno i klarownie...
  • kropka75, 2010-03-14 15:44:56
    kropka75
    Przepis do bani - nawet nie oceniam, bo nie ma czego.

    Proponuję poprawkę, bo z tego nikt nie skorzysta.
    Komentarz
  • Convallaria majalis, 2010-04-18 19:54:41
    Convallaria majalis
    2
    Nie wiem, co do czego. Jak to się robi?
  • oOCiapeKOo, 2011-07-01 13:08:54
    oOCiapeKOo
    1
    A ja daje 4 *za tą niedokładność/ .. ten przepis wcale nie jest skomplikowany.. ;P

    no więc powinien wyglądać tak (wg mnie):
    CIASTO:
    margaryna [1 kostka]
    mąka [3 szkl.]
    cukier [1 szkl.]
    proszek do piecz. [2 łyżeczki]
    cukier waniliowy [1 szt.]
    żółtka [6 szt.]

    z podanych skł. zagnieść ciasto, a następnie podzielić je na 2 części /*/ (jedną będziemy wylepiać formę a druga posłuży nam jako kruszonka)
    * /jesli ktoś lubi ciasto z duża ilością kruszonki, to ciasto dzielimy na dwie równe części, a jeśli nie to na kruszonkę zostawiamy 1/4 ciasta/
    Ps. jeśli ktoś lubi do ciasta (jednej z części) można dodać ciemnego kakao - 1 łyżkę

    tak więc foremkę smarujemy tłuszczem, lub wykładamy papierem do wypieków-wtedy nie trzeba już smarować, a następnie wylepiamy foremke ciastem.

    MASA:
    3 duże kubki śmietany 18% (każdy po 400ml)
    2-3 budynie śmietankowe lub waniliowe
    6 białek
    1 szkl. cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    można też dodać wiórek kokosowych (10 dag)
    białka ubić na sztywna pianę, nastepnie dodać cukier i dalej ubijając dolewać śmietanę. Na końcu wsypać suchy budyń z łyżeczkę proszku do pieczenia /i kokos/ i dokładnie wymieszać.
    Masę wylać na ciasto i przykryć drugą połowę ciasta startego na tarce lub urywać kawałki ciasta i kłaść na masę. Piec w 170'C ok 50 min.
  • Agnieszka987, 2013-10-17 15:55:33
    Agnieszka987
    To jest taki placek jak sernik bez sera.
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem