Bigos Babci
Składniki:
- kapusta kiszona [3 kg]
- kapusta biała [1 główka] (mała)
- łopatka wieprzowa [0.5 kg] (surowa)
- boczek wędzony [0.5 kg]
- kiełbasa zwyczajna [0.5 kg]
- kostka rosołowa [1 szt.] (rozpuszczona w 1 szkl. wrzątku)
- cebula biała [2 szt.]
- suszone śliwki [100 g]
- grzyby suszone [100 g]
- smalec [4 łyżki]
- wino czerwone wytrawne [1 szklanka]
- ziele angielskie [5 szklanek]
- liście laurowe [1 szt.]
Przygotowanie:
Kapustę kiszoną wypłukać, ugotować w rosole na "pół miękko"
Białą kapustę poszatkować i lekko podgotować.
Grzyby namoczyć w zimnej wodzie. Mięsa pokroić w kostkę i podsmażyć na smalcu, dodając odrobinę soli, pieprzu i pieprzu ziołowego.
Grzyby ugotować w tej wodzie co się moczyły, odcedzić ale wywar zachować. Cebulę pokrić w kostkę i podsmażyć na złoty kolor na smalcu.
Śliwki i grzyby pokroić w paski.
Do kapusty dodać mięso, cebulę, grzyby. Dusić ok 40 min.
Dodać śliwki i wino i wsadzić do piekarnika zapiekać ok 1 godz, dość często mieszając. Na koniec ewentualnie doprawić solą i pieprzem wedle uznania.
Bigosik najlepszy na trzeci dzień gdy kilka razy już go odgrzejemy :-))
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: frytki z bakłażana
Komentarze
Pozdrawiam serdecznie. Oby więcej takich przepisów
przeraża mnie tylko ta ilość mięsa
ale smak bigosiku pewnie wszystko rekompensuje