Bigos Babci

autor: , kategoria: z wieprzowiny, kuchnia polska , dodano: 2010-03-13
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Bigos Babci
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Bigos Babci

Składniki:

  • kapusta kiszona [3 kg]
  • kapusta biała [1 główka] (mała)
  • łopatka wieprzowa [0.5 kg] (surowa)
  • boczek wędzony [0.5 kg]
  • kiełbasa zwyczajna [0.5 kg]
  • kostka rosołowa [1 szt.] (rozpuszczona w 1 szkl. wrzątku)
  • cebula biała [2 szt.]
  • suszone śliwki [100 g]
  • grzyby suszone [100 g]
  • smalec [4 łyżki]
  • wino czerwone wytrawne [1 szklanka]
  • ziele angielskie [5 szklanek]
  • liście laurowe [1 szt.]

Przygotowanie:

Kapustę kiszoną wypłukać, ugotować w rosole na "pół miękko"
Białą kapustę poszatkować i lekko podgotować.
Grzyby namoczyć w zimnej wodzie. Mięsa pokroić w kostkę i podsmażyć na smalcu, dodając odrobinę soli, pieprzu i pieprzu ziołowego.
Grzyby ugotować w tej wodzie co się moczyły, odcedzić ale wywar zachować. Cebulę pokrić w kostkę i podsmażyć na złoty kolor na smalcu.
Śliwki i grzyby pokroić w paski.
Do kapusty dodać mięso, cebulę, grzyby. Dusić ok 40 min.
Dodać śliwki i wino i wsadzić do piekarnika zapiekać ok 1 godz, dość często mieszając. Na koniec ewentualnie doprawić solą i pieprzem wedle uznania.

Bigosik najlepszy na trzeci dzień gdy kilka razy już go odgrzejemy :-))

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 2 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 180 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 16

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: zupa mleczna

Komentarze

  • AGrzybowaaaa, 2010-03-30 12:25:00
    AGrzybowaaaa
    3
    Pysznee! dzis robiłam.Tylko, że u nas w domu nikt nie lubi suszonych sliwek więc pominęłam. Na obiedzie był brat i stwierdził, że coraz bardziej kieruje sie w kuchnię naszej mamy, to był komplement- dzięki Tobie.
    Pozdrawiam serdecznie. Oby więcej takich przepisów

  • pavett, 2010-03-30 14:16:02
    pavett
    Dziękuję! Cieszę się że Wam smakowało!
    Komentarz
  • antoinette, 2010-06-07 15:18:23
    antoinette
    2
    i ja wypróbowałam Twój bigos, wyszedł bardzo dobry Pozdrawiam
  • marissima, 2010-06-16 10:39:44
    marissima
    wino do bigosu??czemu nie
    przeraża mnie tylko ta ilość mięsa
    ale smak bigosiku pewnie wszystko rekompensuje
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    TARTA Z KURKAMI
  • Mniam: 4
    Tarta ze szpinakiem, boczkiem i fetą
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem