Bigos Babci

autor: , kategoria: z wieprzowiny, kuchnia polska , dodano: 2010-03-13
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Bigos Babci
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Bigos Babci

Składniki:

Przygotowanie:

Kapustę kiszoną wypłukać, ugotować w rosole na "pół miękko"
Białą kapustę poszatkować i lekko podgotować.
Grzyby namoczyć w zimnej wodzie. Mięsa pokroić w kostkę i podsmażyć na smalcu, dodając odrobinę soli, pieprzu i pieprzu ziołowego.
Grzyby ugotować w tej wodzie co się moczyły, odcedzić ale wywar zachować. Cebulę pokrić w kostkę i podsmażyć na złoty kolor na smalcu.
Śliwki i grzyby pokroić w paski.
Do kapusty dodać mięso, cebulę, grzyby. Dusić ok 40 min.
Dodać śliwki i wino i wsadzić do piekarnika zapiekać ok 1 godz, dość często mieszając. Na koniec ewentualnie doprawić solą i pieprzem wedle uznania.

Bigosik najlepszy na trzeci dzień gdy kilka razy już go odgrzejemy :-))

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 2 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 180 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 16

Komentarze

  • AGrzybowaaaa, 2010-03-30 12:25:00
    AGrzybowaaaa
    3
    Pysznee! dzis robiłam.Tylko, że u nas w domu nikt nie lubi suszonych sliwek więc pominęłam. Na obiedzie był brat i stwierdził, że coraz bardziej kieruje sie w kuchnię naszej mamy, to był komplement- dzięki Tobie.
    Pozdrawiam serdecznie. Oby więcej takich przepisów

  • pavett, 2010-03-30 14:16:02
    pavett
    Dziękuję! Cieszę się że Wam smakowało!
    Komentarz
  • antoinette, 2010-06-07 15:18:23
    antoinette
    2
    i ja wypróbowałam Twój bigos, wyszedł bardzo dobry Pozdrawiam
  • marissima, 2010-06-16 10:39:44
    marissima
    wino do bigosu??czemu nie
    przeraża mnie tylko ta ilość mięsa
    ale smak bigosiku pewnie wszystko rekompensuje
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem