Barszcz czerwony z uszkami

autor: , kategoria: zupy, Wigilijne potrawy (Boże Narodzenie), kuchnia polska , dodano: 2009-10-27
  • Barszcz czerwony z uszkami

Składniki:

Przygotowanie:

Buraki umyć, obrać, opłukać i pokroić na cienkie plasterki. Zalać zimną wodą tak, by tylko były przykryte. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu najwyżej 30 min (powinny lekko „mrugać”). Odstawić w chłodne miejsce na 3–5 godz. Grzyby suszone (3 sztuki) umyć, moczyć w wodzie minimum 1 godz. Dodać przekrojone dwie cebule i starte na tarce warzywa oraz pieprz i ziele angielskie, wlać wodę (3 szklanki), gotować 40 min. Przecedzić, wymieszać z odcedzonym wywarem z buraków, doprawić octem, solą, cukrem, majerankiem i pieprzem. Nie gotować, tylko podgrzać i podawać z uszkami, posypując posiekaną natką.
Przygotowując uszka, umyć starannie pozostałe grzyby suszone. Zalać na kilka godzin przegotowaną wodą, a potem ugotować w tej samej wodzie pod przykryciem. Gdy będą miękkie, wyjąć z wywaru i zemleć w maszynce. Następnie przesmażyć na tłuszczu posiekaną pozostałą cebulę, dodać grzyby, przyprawić solą, pieprzem i wsypać trochę bułki tartej, aby nadzienie miało odpowiednią konsystencję. Z mąki, żółtka i niewielkiej ilości wody zagnieść miękkie, elastyczne ciasto. Rozwałkować je cienko i pokroić w kwadraty o boku 4 cm. Na środku każdego położyć małą porcję nadzienia, składać po przekątnej i zlepiać. Dwa rogi powstałego trójkąta łączyć i zacisnąć. Uformowane uszka układać na stolnicy lekko podsypanej mąką, a potem wrzucać do dużej ilości osolonego wrzątku i gotować.

    Śr. ocena: 4.86 / recenzji: 7 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 75 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 3

Komentarze

  • delightful_girl, 2010-01-02 22:59:20
    delightful_girl
    4
    Bardzo dobry przepis. A taki barszczyk jest pyszny!
  • gaga87, 2010-01-09 16:27:30
    gaga87
    2
    barszczyk z uszkami kojarzy mi się z Wigilią. I taki lubię, czysty, odcedzony - bez warzyw, jedynie z uszkami.

    Piąteczka za przepis
  • Monifash34, 2010-01-19 19:18:05
    Monifash34
    2
    Barszczyk robię dokładnie tak jak w przepisie,ale
    pod koniec gotowania wlewam jeszcze szklankę zakwasu buraczanego.
    Zakwas taki dodaje potrawie smaku i aromatu.


  • kasandraa6, 2010-05-17 14:32:49
    kasandraa6
    0
    uwielbiam taki barszcz z uszkami
  • marissima, 2010-06-11 16:48:13
    marissima
    ja gotuje buraczki w całosci oczywiście bez skórki a potem trę na grubych oczkach
    Komentarz
  • BloondieLook, 2011-01-07 22:29:51
    BloondieLook
    0
    mniam,uwielbiam w szczególności we wigilie
  • niespotykana niespotykana, 2011-01-20 22:01:01
    niespotykana niespotykana
    1
    mniam. uwielbiam barszcz z uszkami.
  • allmode, 2014-12-09 23:59:05
    allmode
    0
    Ja gotuję najpierw rosół wołowy. Do niego wrzucam starte na grubej tarce buraki i warzywa, zmniejszam ogień na minimalny. Kolor pięknie można "złapać" sokiem z cytryny - nigdy nie dodaję octu, bo to psuje cały smak i aromat. A doprawiam czosnkiem utartym z solą, majerankiem i pieprzem oraz cukrem. I też uwielbiam czysty, z pasztecikami grzybowymi z kruchego ciasta.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe