Rejestracja
Płeć: *

Administratorem danych osobowych jest Edipresse Polska SA z siedzibą przy ul. Wiejskiej 19 w Warszawie. Dane będą przetwarzane w celu świadczenia usług za pomocą portalu oraz w celach marketingowych zgodnie z zakresem udzielonych powyżej zgód.

Osoba podająca dane ma prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Podanie danych osobowych oraz wyrażenie zgody na ich przetwarzanie jest dobrowolne. Dane mogą być udostępnione innym podmiotom z grupy kapitałowej Edipresse Polska SA.

Rejestracja. Proszę czekać
Nie możesz się zalogować? Przypomnij hasło
Masz już konto? Zaloguj się!
Odzyskiwanie utraconego hasła
Odzyskiwanie utraconego hasła. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Masz już konto? Zaloguj się!

Barszcz czerwony z uszkami

autor: , kategoria: zupy, Wigilijne potrawy (Boże Narodzenie), kuchnia polska , dodano: 2009-10-27
  • Barszcz czerwony z uszkami

Składniki:

Przygotowanie:

Buraki umyć, obrać, opłukać i pokroić na cienkie plasterki. Zalać zimną wodą tak, by tylko były przykryte. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu najwyżej 30 min (powinny lekko „mrugać”). Odstawić w chłodne miejsce na 3–5 godz. Grzyby suszone (3 sztuki) umyć, moczyć w wodzie minimum 1 godz. Dodać przekrojone dwie cebule i starte na tarce warzywa oraz pieprz i ziele angielskie, wlać wodę (3 szklanki), gotować 40 min. Przecedzić, wymieszać z odcedzonym wywarem z buraków, doprawić octem, solą, cukrem, majerankiem i pieprzem. Nie gotować, tylko podgrzać i podawać z uszkami, posypując posiekaną natką.
Przygotowując uszka, umyć starannie pozostałe grzyby suszone. Zalać na kilka godzin przegotowaną wodą, a potem ugotować w tej samej wodzie pod przykryciem. Gdy będą miękkie, wyjąć z wywaru i zemleć w maszynce. Następnie przesmażyć na tłuszczu posiekaną pozostałą cebulę, dodać grzyby, przyprawić solą, pieprzem i wsypać trochę bułki tartej, aby nadzienie miało odpowiednią konsystencję. Z mąki, żółtka i niewielkiej ilości wody zagnieść miękkie, elastyczne ciasto. Rozwałkować je cienko i pokroić w kwadraty o boku 4 cm. Na środku każdego położyć małą porcję nadzienia, składać po przekątnej i zlepiać. Dwa rogi powstałego trójkąta łączyć i zacisnąć. Uformowane uszka układać na stolnicy lekko podsypanej mąką, a potem wrzucać do dużej ilości osolonego wrzątku i gotować.

    Śr. ocena: 4.86 / recenzji: 7 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 75 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 3

Komentarze

  • delightful_girl, 2010-01-02 22:59:20
    delightful_girl
    4
    Bardzo dobry przepis. A taki barszczyk jest pyszny!
  • gaga87, 2010-01-09 16:27:30
    gaga87
    2
    barszczyk z uszkami kojarzy mi się z Wigilią. I taki lubię, czysty, odcedzony - bez warzyw, jedynie z uszkami.

    Piąteczka za przepis
  • Monifash34, 2010-01-19 19:18:05
    Monifash34
    2
    Barszczyk robię dokładnie tak jak w przepisie,ale
    pod koniec gotowania wlewam jeszcze szklankę zakwasu buraczanego.
    Zakwas taki dodaje potrawie smaku i aromatu.


  • kasandraa6, 2010-05-17 14:32:49
    kasandraa6
    0
    uwielbiam taki barszcz z uszkami
  • marissima, 2010-06-11 16:48:13
    marissima
    ja gotuje buraczki w całosci oczywiście bez skórki a potem trę na grubych oczkach
    Komentarz
  • BloondieLook, 2011-01-07 22:29:51
    BloondieLook
    0
    mniam,uwielbiam w szczególności we wigilie
  • niespotykana niespotykana, 2011-01-20 22:01:01
    niespotykana niespotykana
    1
    mniam. uwielbiam barszcz z uszkami.
  • allmode, 2014-12-09 23:59:05
    allmode
    0
    Ja gotuję najpierw rosół wołowy. Do niego wrzucam starte na grubej tarce buraki i warzywa, zmniejszam ogień na minimalny. Kolor pięknie można "złapać" sokiem z cytryny - nigdy nie dodaję octu, bo to psuje cały smak i aromat. A doprawiam czosnkiem utartym z solą, majerankiem i pieprzem oraz cukrem. I też uwielbiam czysty, z pasztecikami grzybowymi z kruchego ciasta.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 3
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Naleśniki z kurczakiem typu gyros
  • Mniam: 2
    Omlet graham z papryką i pieczarkami
  • Mniam: 2
    PLACUSZKI bezglutenowe, wegańskie, roślinne, paleo