Bułki z makiem

autor: , kategoria: bułki i rogaliki, kuchnia polska , dodano: 2009-11-09
  • Bułki z makiem

Składniki:

Przygotowanie:

Rozrobić drożdże z cukrem (łyżeczka), mąką (również łyżeczka), mlekiem i ciepłą wodą. Zaczyn odstawić do wyrośnięcia. Kiedy drożdże wzburzą się i wyrosną, dodać pozostałą mąkę, sól, olej i otręby. Chwilę wyrabiać, aby ciasto stało się gładkie i odchodziło od rąk lub łyżki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy podwoi swoją objętość, odrywać ciasto po kawałku i formować placki, układać je w wysmarowanych tłuszczem i obsypanych odrobiną otrąb formach. Pozostawić jeszcze chwilę do wyrośnięcia, po czym posmarować roztrzepanym z łyżką wody jajkiem i posypać makiem. Wstawić na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 170°C.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 25 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 10

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe