Potrawka z grzybów z kurczakiem

autor: , kategoria: z drobiu, kuchnia polska , dodano: 2010-03-14
  • Potrawka z grzybów z kurczakiem

Składniki:

Przygotowanie:

Grzyby suszone dzień wcześniej namoczyć. Następnego dnia przecedzić, wywar odstawić przyda się później do sosu. Marchew surową pokroić w kostkę, pierś z kurczaka również w kostkę, dymkę skroić razem ze szczypiorem.
Marchew smażyć na oliwie z oliwek 10 minut, następnie dodać pokrojone piersi kurczaka i smażyć kolejne 10 minut. Dodać grzyby, pokrojoną cebulkę dymkę i całość dusić. W międzyczasie przygotować sos. Pół szklanki wywaru z grzybów zmieszać z 3 łyżkami śmietany i jedną łyżką mąki (jeśli ktoś lubi więcej sosu można zwiększyć proporcje). Całość wlać do garnka z potrawką. Wymieszać i dusić około 10 minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem i wegetą.
W sezonie suszone grzyby można zastąpić świeżymi, a sos przygotować tylko ze śmietany i mąki.

Podawać z chlebem lub kaszą kuskus.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 3

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe