Quiche ze szpinakiem i fetą

autor: , kategoria: przekąski na ciepło, kuchnia francuska , dodano: 2010-03-14
  • Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! Quiche ze szpinakiem i fetą
    Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! Quiche ze szpinakiem i fetą
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Quiche ze szpinakiem i fetą
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Quiche ze szpinakiem i fetą

Składniki:

Przygotowanie:

Kokliki (moje o średnicy 8 cm) wyklejamy ciastem francuskim, w którym robimy dziurki widelcem. Wstawiamy na 5 min. do piekarnika nagrzanego do 220 st. C.

W międzyczasie przygotowujemy farsz. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mrożony szpinak, posiekany ząbek czosnku, pieprz, szczyptę soli i pokrojone w drobną kostkę suszone pomidory. Mieszamy aż do rozmrożenia się czosnku. Kiedy jest już rozmrożony , zdejmujemy patelnię z palnika, czekamy aż farsz lekko przestygnie i wtedy dodajmy pokruszoną fetę, mieszamy.

Jajka mieszamy ze śmietaną, pieprzem, szczyptą soli, szczyptą gałki muszkatołowej oraz startym serem owczym*.
Kiedy ciasto jest już podpieczone, lekko ugniatamy je łyżką (pewnie „spuchło”), nakładamy dużą łyżkę farszu szpinakowego, plasterki oliwek i zalewamy mieszanką śmietanowo-jajeczną. Wstawiamy do piekarnika na 15-15 minut (zalewa musi się ściąć). Smacznego :)

*Chodzi mi o ten tańszy ser owczy, mający zwartą konsystencję.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 45 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 8

Komentarze

  • ewelline, 2010-07-29 18:03:10
    ewelline
    ciekaw dodałam do ulubionych , alby nie zapomnieć o nim
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe