Domowy keczup

autor: , kategoria: sosy , dodano: 2010-03-14
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Domowy keczup
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Domowy keczup

Składniki:

Przygotowanie:

Wiadomo, że najlepszy keczup robi się ze świeżych pomidorów, ale teraz gdy mamy deficyt tego pysznego warzywka, myślę że warto zrobić sobie taki z koncentratu :)

Przepis jest banalnie prosty- umieszczamy wszystkie składniki w małym garnku i gotujemy na wolnym ogniu przez 15 minut.

Podane składniki to baza, opcją jest dodanie chili jeżeli lubisz pikantny lub zioła: oregano i/lub bazylia i/lub tymianek i/lub lubczyk.

Ziele angielskie najlepiej zmielić w młynku do kawy, ale myślę że można dostać już mielone.

Przepis pochodzi ze starego zeszytu z przepisami mojej mamy, ostatnio uzależniłam się od jego smaku, jak dla mnie jest przepyszny i co najważniejsze- alternatywa dla chemii w butelce :)

Nadaje się jako sos do pizzy czy zapiekanek, jako dodatek do sosów (np. do spaghetti) a także normalnie na zimno do kanapek.

    Śr. ocena: 4.83 / recenzji: 6 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 15 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 30

Komentarze

  • Smynio, 2010-03-15 03:34:55
    Smynio
    2
    hmmm... ciekawe czy smakuje jak ketchup :P kiedyś lub nawet niedługo spróbuje 5 za pomysł i ładne zdjęcie
  • Wafelina :), 2010-03-15 09:02:01
    Wafelina :)
    0
    jest pyszny! dzięki.
  • kropka75, 2010-03-15 09:02:52
    kropka75
    Pięknie wygląda i pomysł ciekawy. Niestety zupełnie nie smakuje jak ketchup.
    Komentarz
  • beata375, 2010-03-15 09:04:22
    beata375
    Ciekawy przepis muszę wypróbować
    ocenę dam jak wypróbuje
    Komentarz
  • gabka9, 2010-03-15 12:28:11
    gabka9
    Zależy jaki keczup się preferuje Ja lubię taki ciemny, gęsty i wyrazisty, zastępuje mi ten butelkowy w 100%
    Komentarz
  • mysha25xx, 2010-05-05 21:48:27
    mysha25xx
    2
    Pycha!!!zrobiłam go, ale bez musztardy, bo uważam, że w keczupie nie powinno jej być! Dałam ziele ang. 4 kulki, bo nie miałam mielonego, a smak jest-wygotował się. Wrzuciłam też listek laurowy-lubię dawać do prawie wszystkich dań Jak bym miała jeszcze goździki, to smak byłby jak taki bułgarski keczup z mojego dzieciństwa, który ciotka z wczasów przywiozła w ilości hurtowej. Do dziś pamiętam, że był słodki i cynamownowo-goździkowy, całkiem inny niż wszystkie. 2 razem zrobiłam go na ostro z chili, pieprzem i ziołami prowansalskimi+dodatkowo oregano+bazylia i użyłam jako sos do pizzy, niebo w gębie. Polecam, przepis prosty i mam nadzieję, że autorka nie obrazi się za modyfikacje
  • gabka9, 2010-05-06 22:44:16
    gabka9
    Oczywiście że nie Ja też go zawsze modyfikuję, a przepisy są po to żeby inspirowały

    (dziś dodałam 2 łyżeczki do imbirowego dania chińskiego....mniam)
    Komentarz
  • marissima, 2010-06-17 21:54:13
    marissima
    1
    znam taki przepis ale ze śliwkami to dopiero rewelacja
  • ewelline, 2010-07-29 10:34:42
    ewelline
    1
    przydatny przepis
  • sol4ever, 2011-10-04 19:10:04
    sol4ever
    1
    Już myślałam, że będzie to ketchup robiony samodzielnie od podstaw ze świeżych pomidorków (ostatnio właśnie taki prawdziwy przysłała mi mama-Kochane mamusie nasze) więc początkowo trochę się rozczarowałam bo myślałam że to też taki przepis ale wypróbowałam właśnie i smakuje całkiem dobrze Próbowałam z normalnym cukrem, czy z fruktozą smakuje jakoś inaczej?
  • gabka9, 2011-10-18 22:21:27
    gabka9
    Nie, smakuje tak samo, ale fruktoza to dla dietowiczów, np. przy diecie South Beach
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe