Zupa pieczarkowa

autor: , kategoria: zupy , dodano: 2010-03-15
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Zupa pieczarkowa
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Zupa pieczarkowa
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Zupa pieczarkowa
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Zupa pieczarkowa

Składniki:

Przygotowanie:

Pieczarki obrać i pokroić na cienkie półplasterki.
Cebulę obrać i pokroić drobno.
Na patelni na łyżce masła zeszklić cebulę, dodać pieczarki, posolić i smażyć aż cała woda z pieczarek wyparuje (ok 15 min). Pod koniec smażenia wcisnąć 2 ząbki czosnku, posypać 2 szczyptami papryki i popieprzyć
W tym czasie obrać pozostałe warzywa. Marchew i selera pokroić na pół talarki, a ziemniaki na drobną kostkę.

W garnku w którym zupa ma być gotowana roztopić masło, dodać warzywa i dusić ok 5 min. Po tym czasie zalać 1,5 litra wrzącej wody, dołożyć pieczarki i gotować do miękkości ziemniaków (ok 10 min)
Przed końcem gotowania dodać pozostałe przyprawy- sporą ilość majeranku, cząbru, szczyptę curry i sól do smaku.

Śmietanę zahartować w kubku wrzącą zupą, dobrze wymieszać i dolać do zupy.

Przed podaniem dobrze posypać natką pietruszki.

Czasem robię zupę bez ziemniaków i podaję z makaronem świderki.

Dla fanów mięsa można też dodać pierś z kurczaka.

    Śr. ocena: 4.86 / recenzji: 11 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 6

Komentarze

  • anetka832, 2010-03-15 11:11:26
    anetka832
    1
    Smaczna i sycaca zupka. Często gości na moim stole w takiej oto wersji, choć ziemniaki bywają zastepowane makaronem. I jakieś mięsko rownież, moja mięsożerna rodzina woli zupki z mięskiem. A sam przepis - jasno i klarownie podany, jak zwykle u Hani811 swietnie doprawiony, zdjęcie również apetyczne
  • kropka75, 2010-03-15 11:27:24
    kropka75
    1
    Dokładnie moja pieczarkowa. Uwielbiam. Właśnie taką z podsmażonymi pieczarkami i zabieloną. Pycha.

    Smażenie super wydobywa smak z grzybów, zupa jest wyraźnie pieczarkowa, całkiem inna niż taka po wrzuceniu surowych do wody.

    Polecam każdemu kto nie próbował. Mniam.
  • Smynio, 2010-03-15 12:08:35
    Smynio
    Robię podobną, choć nie używam papryki i cząbru ani ziemniaków. Będzie trzeba wypróbować, bo niewiele dodając można uzyskać inny i lepszy smak fotka zachęcająca
    Komentarz
  • koszatniczka320, 2010-03-15 12:14:18
    koszatniczka320
    1
    wygląda i smakuje bajecznie! polecam!
  • mooonik, 2010-03-15 12:49:07
    mooonik
    2
    Też robię taką pieczarkową smażenie pieczarek dodaje zupie takiego super pieczarkowego smaczku
    Tylko śmietanę hartuje inaczej- rozbełtuję ją w zimnej wodzie, a dopiero potem dodaje łyżkę zupy i tak wymieszane dodaje do garnka, nie wiem czemu ale jak używałam gorącej zupy to śmietana zawsze mi się ważyła ...
  • Monifash34, 2010-03-15 13:08:37
    Monifash34
    1
    Ja robię dokładnie taką samą.Czasem z ziemniakami,a czasem z makaronem.Jak mam suszone grzybki to też wrzucę.Bardzo smaczna zupa.Polecam
  • hania811, 2010-03-15 13:37:37
    hania811
    Zwykła pieczarkowa, a zbiera same pochwały.
    Bardzo mi miło.

    Powiem szczerze że ja wolę wersje z makaronem,ale moja druga polowa zażyczyła sobie z ziemniakami

    Co do warzącej sie śmietany....waży się wtedy gdy hartuje się dużą ilością zupy. Najlepiej najpierw wlać pół chochelki do kubka, rozmieszać - dolać drugie pół, rozmieszać i dopiero wlać miksturę zupno-śmietanową do zupy. Wtedy na pewno się nie zważy.
    Komentarz
  • miskowa, 2010-03-15 13:41:57
    miskowa
    1
    jedna z moich ulubionych zup, praktycznie dokładnie w tej postaci. Robię tak samo, też podsmażam pieczarki, bo uważam, że wtedy jest bardziej pieczarkowo. Ja wolę też z makaronem i koniecznie zabielaną. Nie dodaję tymianku, za dużo koperku świeżego. Pycha
  • kamilak, 2010-04-04 03:16:12
    kamilak
    Pieczarkowa to jedna z moich ulubionych zup i robie ja dosc czesto. Po ugotowaniu wrzucam wszystko do blendera i robie zupe-krem, bo nie lubie jak mi sie pieczarki slizgaja po zebach ;-)
    Koniecznie wyprobuje z podsmazaniem wloszczyzny, bo zawsze tylko wrzucalam do wody.
    Komentarz
  • hania811, 2010-04-04 09:25:24
    hania811
    Podsmażenie włoszczyzny zdecydowanie wzbogaca smak- uwalnia aromaty. Już po kilku minutach w domu smakowicie pachnie

    Ja jednak wolę pieczarkowa z kawałkami- aczkolwiek zblenderowanie jej to jest bardzo dobra rzecz - dla urozmaicenia chociażby
    Komentarz
  • carmel_, 2010-06-24 20:16:57
    carmel_
    Jak dla mnie zdecydowanie za dużo przypraw, zrezygnowałabym z majeranku i curry - do pieczarek mi nie pasują
    Komentarz
  • zuzaneczka, 2010-06-24 20:22:55
    zuzaneczka
    1
    pomijając paprykę i cząber, oraz podsmażanie warzywek to moja pieczarkowa!
    właśnie od kilku dni za mną "chodzi"
  • blanx, 2010-09-12 17:15:03
    blanx
    1
    Dziś zrobiłam tą zupkę wyszła bardzo dobra Nie miałam cząbru i curry, więc musiałam na końcu wspomóc się maggi bo "czegoś" mi w niej brakowało.
  • Pepus, 2010-11-11 17:22:59
    Pepus
    1
    Pyszna zupka! Ja zrobiłam wersję z makaronem. Szybko znikała z talerzy.
  • Nesu, 2011-02-14 12:43:57
    Nesu
    1
    zupa jest pyszna będę robić ja dzisiaj juz 2 raz według twojego przepisu
    dziękuje i pozdrawiam
  • ceciii, 2013-04-16 14:12:16
    ceciii
    0
    Kilka dni temu zrobiłam wg tego przepisu (bez cząbru) i... Nie rozstanę się z nim nigdy! Zupa wyszła PRZEPYSZNA! Na pewno będzie często gościła na moim stole

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe