Bułki owsiane

autor: , kategoria: bułki i rogaliki, kuchnia polska , dodano: 2009-11-09
  • Bułki owsiane

Składniki:

  • mąka pszenna [2 szklanki]
  • mąka żytnia [3 łyżki]
  • płatki owsiane [3 łyżki]
  • sól [1 łyżka]
  • proszek do pieczenia [1 łyżeczka]
  • mak [2 łyżki]
  • oliwa (do wysmarowania formy)
  • woda [2 szklanki]

Przygotowanie:

Wymieszać obie mąki z płatkami owsianymi, solą oraz proszkiem do pieczenia, dodać bardzo ciepłą wodę i dobrze wyrobić ciasto, aby nie było zbyt twarde - w razie potrzeby można dolać nieco wody. Uformować piętnaście bułek, każdą spłaszczyć, posypać makiem, ułożyć w wysmarowanej oliwą formie. Wstawić na ok. 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C, po czym odwrócić na drugą stronę i piec jeszcze ok. 15 minut, aby także spód ładnie się zrumienił.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 25 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 15

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: roladki schabowe

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką