Bitki wieprzowe w sosie

autor: , kategoria: z wieprzowiny , dodano: 2010-03-15
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Bitki wieprzowe w sosie
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Bitki wieprzowe w sosie

Składniki:

  • cebula [1 szt.] (duża)
  • marchew [2 szt.]
  • seler [0.5 szt.] (jeśli mały to cały)
  • por [1 szt.] (kawałek ok.10cm)
  • pietruszka [1 szt.]
  • czosnek [5 ząbków]
  • ziele angielskie [5 szt.]
  • koncentrat pomidorowy [3 łyżeczki]
  • musztarda [1 łyżeczka]
  • chrzan [1 szczypta]
  • mąka pszenna [2 łyżeczki] (ew. do zagęszczenia)
  • majeranek (ilość wg uznania)
  • sól (ilość wg uznania)
  • papryka (przyprawa) (ilość i rodzaj wg uznania)
  • pieprz (ilość wg uznania)
  • woda [0.75 l] (ilość, która wystarczy do podlania mięsa i warzyw)
  • przyprawa warzywna [1 łyżka] (ilośc wg uznania)
  • cukier [1 szczypta]
  • wieprzowina [1 kg] (np. szynka)
  • liście laurowe [2 szt.]
  • śmietana [3 łyżki] (18%)
  • kostka rosołowa [1 szt.] (wolowa)

Przygotowanie:

Mięso umyć, pokroić w plastry i rozbić leciutko
Obsypać solą, pieprzem, majerankiem i papryką w proszku w ilości wg uznania, oprószyć mąką i usmażyć na rozgrzanym tłuszczu.

Włożyć do garnka wraz z pokrojonymi drobno warzywami ,podlać wodą tak, aby zakryło mięso i warzywa,dodać liście laurowe z zielem angielskim, kostkę rosołową i vegetę. Dusić do miękkości

Sporządzić w kubku sos ze śmietany, musztardy, koncentratu, szczyptą cukru i 2 łyżeczkami mąki - wymieszać dokładnie. Dodać do mięsa i warzyw (ja wyjmuję na chwilę mięso na talerz, żeby lepiej można było wymieszać sos z wywarem),chwile pogotować.

Można podawać :) np. z buraczkami i ziemniakami jest bardzo dobre, choć jak na zdjęciu widać u mnie była sałatka z kukurydzą :P

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Polecany film:

Kulinarne ciekawostki 08 - kasza owsiana

Komentarze

  • Smynio, 2010-03-15 19:25:08
    Smynio
    zapomniałam dodać, że przepis jest na ilość osób minimum 4 może starczyć na więcej - na 4 osoby z 1 kg szynki wyszło mi po 4 bitki - zależy kto jak pokroi :P
    Komentarz
  • kingusiaczek87, 2011-01-31 19:07:19
    kingusiaczek87
    Fajny przepis, tylko ja bym wolała nie dodawać mąki
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    TARTA Z KURKAMI
  • Mniam: 4
    Tarta ze szpinakiem, boczkiem i fetą
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem