Spaghetti alla putanesca

autor: , kategoria: makarony, kuchnia włoska , dodano: 2010-03-16
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Spaghetti alla putanesca
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Spaghetti alla putanesca

Składniki:

Przygotowanie:

Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente.
Pokroić drobno czosnek i papryczkę, wrzucić na patelnię do lekko rozgrzanej oliwy z oliwek i podsmażyć króciutko (uważać by czosnek się nie przypalił).
Pokroić drobno fileciki i wrzucić na patelnię.
Chwilę smażyć po czym dolać pomidory.
Dusić na małym ogniu.
W tym czasie pokroić oliwki - na cienkie krążki, oraz pokroić kapary i bazylię.
Wszystko włącznie z oregano i pieprzem dołożyć do sosu pomidorowego.
Gotować ok 5 min. Na sam koniec spróbować i ewentualnie dosolić.
Trzeba to zrobić na koniec bo anchois jest bardzo słone.

Do sosu dodać ugotowany makaron i mieszać razem minutkę.

Przed podaniem dobrze posypać startym w płatki świeżym parmezanem.
Jak ktoś nie ma, można oczywiście posypać starym gotowcem.

Makaron robi się wyjątkowo szybk, a smakuje wybornie- oczywiście jeśli ktoś lubi kapary i oliwki:)

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 2 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 2

Komentarze

  • 28nana, 2010-03-26 13:18:15
    28nana
    1
    po składnikach widzę, że to danie to feeria smaków i zapachów...
    anchois , kapary, czosnek i pepperoni...
    niezła tęcza

    i gwiazdki właśnie za tą tęczę
  • pavett, 2010-03-30 14:50:51
    pavett
    Super przepis dziś zaserwowalam TŻ na obiad, no i rewelacja!
    Wszystko jest idealnie dobrane.

    No a moja wersja byla bardzo ognista ale do dlatego że przy dodawaniu papryki poniosła mnie moja ułańska fantazja )
    Komentarz
  • pavett, 2010-03-30 14:51:25
    pavett
    3
    Zapomniałam o gwiazdkach:-D
  • hania811, 2010-03-30 14:56:23
    hania811
    Mi czasem też wychodzi bardzo ognista wersja..ale to nawet nie chodzi o fantazję tylko o zdardzieckie papryczki.
    kupuję zazwyczaj całą tackę w Tesco i niby jeden sort..a co papryczka to inaczej ostra.
    Czasem dodaję jedną i jest delikatnie ostre, czasem po jednej pali buźkę i to mocno.

    Komentarz
  • Ieka, 2011-02-09 11:09:16
    Ieka
    Hania wypróbuję Twój przepis jutro wybrałam go i mam nadzieję,że Tż będzie smakować, bo on naszej kuchni nie lubi i poza tym strasznie ciężko mu dogodzić, ale widzę u Ciebie składniki, które on uwielbia
    Mam nadzieję,że przepis będzie strzałem w dziesiątkę !

    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe