Domowy pasztet

autor: , kategoria: przekąski na zimno, Wielkanocne potrawy , dodano: 2010-03-16
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Domowy pasztet
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Domowy pasztet
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Domowy pasztet
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Domowy pasztet
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Domowy pasztet
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Domowy pasztet
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Domowy pasztet
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Domowy pasztet

Składniki:

Przygotowanie:

Wszystkie rodzaje mięsa umyć i osuszyć, a następnie pokroić na niezbyt duże kawałki. Na patelni rozgrzać oliwę i przesmażyć na niej schab karkowy - ok. 5 minut i przełożyć na talerz do wystudzenia, potem to samo zrobić z filetem z kurczaka, boczkiem wędzonym, a na koniec z wątróbką. Bułkę namoczyć w kubku z wodą.

Gdy mięso wystygnie - należy je zmielić (ja używam do tego blendera). Zmielone mięso przełożyć do dużej miski ( w której będzie można swobodnie wymieszać masę) i dodać dwa jajka, odsączoną bułkę, sos sojowy i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać, na koniec wycisnąć 3 ząbki czosnku i ponownie wymieszać. Tak przygotowane mięso przełożyć do foremki keksowej i piec ok. 60-80 minut w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 175 stopni.

Podawać najlepiej z ogórkiem (świeżym lub kiszonym) - SMACZNEGO!

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 2 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 140 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 10

Komentarze

  • Smynio, 2010-03-16 09:43:40
    Smynio
    2
    Prosty i ładnie opisany przepis Bardzo smakowicie wygląda taki pasztet.... ślinka cieknie z pewnością wypróbuję
  • beata375, 2010-03-16 14:21:11
    beata375
    0
    Fajny przepis na niezbyt skomplikowany pasztecik, idealny do chlebka, a ten ogórek kiszony na pewno dopełnia całość.

    Wielki plus za ten przepis.
  • Anusia_piekniusia, 2010-03-16 15:09:19
    Anusia_piekniusia
    Przepis wygląda na bardzo prosty, żadnych wymyślatych składników, duży plus za zdjęcia. Na pewno wypróbuje bo już mam dość sklepowych pasztetów I przynajmniej będę wiedzieć co zostało zmielone do środka

    Ode mnie 5 gwiazdek
    Komentarz
  • Patucha, 2010-03-16 21:53:54
    Patucha
    Anusia dobrze mówisz - wiem co jem
    Komentarz
  • hayley01, 2010-08-26 18:32:53
    hayley01
    Wygląda pysznie
    Taki albo podobny pasztet robiła zawsze moja babcia.
    Dlatego dodaję do ulubionych, na pewno wypróbuję i ocenię
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem