Pieczarkowa zupa-krem

autor: , kategoria: zupy kremy, kuchnia polska, dodano: 2010-03-16
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pieczarkowa zupa-krem
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pieczarkowa zupa-krem
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pieczarkowa zupa-krem
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pieczarkowa zupa-krem

Składniki:

Przygotowanie:

Pieczarki obrac\umyc i pokroic na kawalki (2-3 cm), jesli sa male to nie kroic. Cebule obrac i przekroic na pol. Oba warzywa wrzucic do garnka (2-3 litrowy), dodac maslo, serek topiony, kostke rosolowa i przyprawy. Zalac wszytko litrem wody i gotowac przez kwadrans.
Natke pietruszki drobno posiekac.
Po ugotowaniu zblenderowac calosc (mozna wyjac pare czastek pieczarek do dekoracji, ja zawsze zapominam;)).
Do jogurtu dodac pare lyzek zupy, wymieszac i dodac obie maki - gotowy "zabielacz" wlac do zupy, dokladnie wymieszac i calosc zagotowac.
Dodac posiekana natke pietruszki.
Podawac z makaronem lub grzankami\groszkiem ptysiowym.

Gotowe. Smacznego:)

P.S.
Jesli nie masz blendera:
Odcedz warzywa z zupy (nie wylej wywaru!) i przetrzyj je przez durszlak kilka razy, najlepiej przy pomocy tluczka do ziemniakow az uzyskasz mase bez wyraznych duzych kawalkow. Polacz przetarte warzywa z wywarem i dalej postepuj jak w przepisie wyzej.

Jak uzywasz blendera to wlacz go dopiero po zanurzeniu ostrza w zupie i nie wynurzaj go az nie skonczysz blenderowac, bo zamienisz kuchnie w pieczarkowy sajgon;)
Zupy bedzie nie wiecej niz litr ale wybierz do niej wiekszy garnek zeby nie zachlapac kuchni podczas rozdrabniania.

Jesli nie masz maki ryzowej (zmielony ryz) uzyj zwyklej maki pszennej.

    Śr. ocena: 4.38 / recenzji: 8 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 3

Komentarze

  • miskowa, 2010-03-16 13:52:28
    miskowa
    ciekawy przepis, dobrze opisany, brzmi smacznie. Na pewno w ten sposób wypróbuję. Pominę tylko mąki, bo coś mi nie podchodzi takie zagęszczanie zup.
    Komentarz
  • vril, 2010-03-16 14:00:17
    vril
    Tez nie dodaje do zwyklych zup maki ale przy zupie-krem jest to nieuniknione, inaczej "krem" nie wyjdzie. Ja daje tylko jedna lyzke maki ziemniaczanej, pozostala czesc to zmielony ryz
    Komentarz
  • hania811, 2010-03-16 14:36:59
    hania811
    5
    Krem wyjdzie jak dodasz więcej pieczarek, wtedy nie potrzeba żadnej mąki.
    Nigdy do żadnego kremu mąki nie dodawałam, a gęste wychodzą.
    Kwestia ilości składników.
    ..ah..no i można dodać do gotowania ziemniaka. Smaku zupy nie zmieni, a zagęści.

    Poza tym, moim zdaniem niepotrzebnie dodajesz aż tyle sztucznych dodatków smakowych..jak kostka to po co przyprawa warzywna.
  • malinka118, 2010-03-16 15:00:28
    malinka118
    3
    Zgadzam się z Hanią - nie trzeba mąki. Dla mnie odpada kostka rosołowa - można zrobić np na wywarze z warzyw z oliwą z oliwek - dużo zdrowiej.
  • vril, 2010-03-16 15:54:57
    vril
    Kazdemu wedle gustu SW to nie ortodoksyjna platforma gdzie licza sie wylacznie naturalne skladniki, wszystko jest dla ludzi - kostka rosolowa tez
    Jesli chodzi o przyprawe uniwersalna - na rynku sa teraz dostepne produkty bez zbednych dodatkow, oparte jedynie na suszonych warzywach, wiec spokojnie mozna uzyc takich, nie demonizujac calego przepisu
    Oczywiscie mozna zrobic zupe na wlasnorecznie upichconym wywarze, mozna dodac ziemniaki, zamiast masla oliwe, bardzo prosze. To jest moja wersja - mnie smakuje
    Co do wiekszej ilosci pieczarek - zagesci owszem ale nie nada wg mnie kremowosci, ktora zawdziecza mace ziemniaczanej.
    Ale kazdemu wedle woli. Podalam przepis, mozna go zmodyfikowac wedle wlasnych upodoban
    Komentarz
  • hania811, 2010-03-17 12:12:47
    hania811
    Vril ja Ci jednak polecam spróbować dodać 2 razy tyle pieczarek i jednego ziemniaczka...zobaczysz będzie kremowa jak trzeba bez dodatku mąki
    Do tego bardziej wyrazista w smaku

    Komentarz
  • vril, 2010-03-17 12:42:19
    vril
    Vice versa hania811
    Komentarz
  • hania811, 2010-03-17 13:15:27
    hania811
    Próbowałam. Moja teściowa tak robi wszystkie zupy kremy.
    Komentarz
  • koszatniczka320, 2010-03-23 13:23:41
    koszatniczka320
    0
    zupka smaczna, ja użyłam własnego rosołu i żadnych "uniwersalnych przypraw" za co dla autorki minusik
  • miskowa, 2010-03-23 13:27:09
    miskowa
    Widzę, że uparcie wszyscy na smacznym nie używają żadnych gotowych mieszanek, kostek rosołowych itp. Wszystkie świeże, zdrowe i własnej roboty. A świstak siedzi...
    Komentarz
  • kropka75, 2010-03-23 13:50:57
    kropka75
    Nie wszyscy. Ja do zup dodaję kostkę. Gdybym miała robić wcześniej wywar z warzyw, nigdy nie gotowałabym zup. Nie chciałoby mi się.

    Ww. zupki jednak nie ocenię, bo nie znoszę wszelakich kremów, więc byłaby to krzywdząca ocena.
    Komentarz
  • Serena van der Woodsen, 2010-04-14 22:59:27
    Serena van der Woodsen
    3
    zrobiłam dzisiaj wg tego przepisu... wyszła rewelacyjna! pycha!
  • vril, 2010-04-14 23:24:24
    vril
    Dziekuje Ja natomiast zrobilam wedle sugestii wizazanek - dalam drugie tyle pieczarek i pominelam obie maki. Zupa byla owszem gesta ale nie kremowa. Dziekuje za alternatywe jednak pozostane przy swojej wersji
    Komentarz
  • rozwielitka, 2010-04-20 11:22:41
    rozwielitka
    3
    odrobina mąki nikogo nie zabije a rzeczywiście w zupach-kremach daje efekt kremowości. Pieczarkowej nigdy jeszcze tak nie robiłam, skorzystałam na żywca z przepisu i wyszło super.
  • Qunnie, 2010-05-22 20:16:49
    Qunnie
    Trochę przesadzacie z tą nagonką na kostki rosołowe Aż się uśmiałam jak to czytałam. Jestem zorientowana bo badałam te wszystkie " sztuczne przyprawy" i wierzcie mi nikt od tego nie umrze. Tam nawet nie ma konserwantów (bo nie są potrzebne). I zupełnie nie rozumiem o co chodzi z tą mąką... to nie jest zasmażka tylko zwykła mąka dodana do zupy.

    Przepis chętnie wypróbuję bo nie jadłam kremu z pieczarek a bardzo lubię zupy kremy

    Przepis mi się podoba i daje max gwiazdek.
    Komentarz
  • marissima, 2010-06-16 09:57:53
    marissima
    0
    rewelacyjna zupa
    fajne połaczenie pieczarek i serka topionego
  • siupciu, 2012-01-06 20:21:48
    siupciu
    1
    to jedna z moich ulubionych zup, ale według mnie w przepisie zbędna jest mąka, zupa traci wtedy na swojej "lekkostrawności". Można użyć innych zamienników do jej zagęszczenia.
  • marta200, 2012-09-09 12:53:15
    marta200
    0
    dałam troszkę mniej mąki(robiąc 12 porcji bałam się że wyjdą mi kluchy) i nie była aż tak kremowa ale i tak pszyna

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 2
    Szatańskie jajka
  • Mniam: 2
    Bananowy sernik
  • Mniam: 8
    Bounty Świąteczno-Noworoczne
  • Mniam: 6
    Tarta z mascarpone i truskawkami

Zamknij