Bułki z dynią

autor: , kategoria: bułki i rogaliki , dodano: 2009-11-09
  • Bułki z dynią

Składniki:

Przygotowanie:

Dynię obrać, podzielić na mniejsze kawałki, podgotować w garnku z kilkoma łyżkami wody. Miękką zmiksować.
Drożdże wymieszać z niewielką ilością ciepłej wody i cukrem oraz łyżką mąki, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy „podrośnie”, dodać pozostałą mąkę i mleko, zmiksowaną dynię oraz - po wymieszaniu tych składników - także masło. Wyrabiać ciasto do momentu, aż będzie gładkie. Odstawić na 2 godz. do wyrośnięcia. Po tym czasie uformować bułki, ułożyć je w wysmarowanej olejem formie, znów odstawić do wyrośnięcia. Z wierzchu posmarować rzotrzepanym jajkiem lub wodą, posypać makiem lub pestkami dyni. Piec ok. 1 godz. w piekarniku nagrzanym do 180°C.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 25 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 30

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe