Kotlety jajeczne

autor: , kategoria: jarskie i wegetariańskie , dodano: 2010-03-16
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kotlety jajeczne
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kotlety jajeczne

Składniki:

Przygotowanie:

Jajka gotuję na twardo.Obieram i siekam.
Cebulkę podsmażam na odrobinie masełka, solę i pieprzę do smaku.
Cebulkę podduszoną dodaję do jajek. Dodaję również bułki tartej i wbijam jajko surowe. Mieszam wszystko razem.Doprawiam do smaku pieprzem i solą. Jaby masa była za mało wilgotna dodaję śmietany. Śmietana wg uznania,bo chodzi oto aby masę nawilżyć trochę.

(Próbowałam raz bez śmietany i wyszły za suche jak na mój gust).

Z masy jajecznej formuję kotleciki.Obtaczam je w bułce tartej i smażę na rumiano na oleju.

    Śr. ocena: 4.85 / recenzji: 13 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 12

Komentarze

  • pavett, 2010-03-16 16:07:19
    pavett
    4
    Fajne kotleciki też takie robię tylko ja dodaje jeszcze tak ze 3 ugotowane ziemniaki w mundurkach,przeciśnięte przez praskę i posiekanego koperku i estragonu.Pycha!
    Polecam przepis naprawdę godny polecenia, tani,szybki i pyszny.
    Przy najbliższej okazji sprobuję Twoją wersję
  • Sensuel, 2010-03-16 16:20:00
    Sensuel
    Można dodać także szczypiorku,też jest super
    Z ziemniakami kiedyś próbowałam,ale osobiście wolę bez.
    Komentarz
  • kropka75, 2010-03-17 08:01:32
    kropka75
    Ciekawe. Muszę zrobić, potem ocenię, bo nigdy nie jadłam kotletów z jajek własnej roboty. Nie wiem czy w ogóle jadłam.

    Komentarz
  • 28nana, 2010-03-17 08:14:17
    28nana
    Kropeczko - sama wysiadujesz???? ;-) :P
    Komentarz
  • kropka75, 2010-03-17 08:43:37
    kropka75
    He he he
    KOTLETÓW własnej roboty, oczywiście. Jeno chciałam uściślić jakich, żeby nie było, że nigdy żadnych nie robiłam. Hi hi
    Komentarz
  • AnusiaPn, 2010-03-17 16:16:09
    AnusiaPn
    2
    jak byłam mała mama często robiła takie placuszki smakowite! dzięki za przypomnienie przepisu teraz ja je zrobię dla odmiany
  • irsin, 2010-03-17 16:41:34
    irsin
    1
    Uwielbiam wszystkie niemiesne kotlety/placuszki jakie mozna wymyslic
    Takie jajowe tez jadlam i bardzo mi smakowaly.
    Ja dodalabym jeszcz emoze papryki albo pieczarek.
  • miskowa, 2010-03-18 09:33:54
    miskowa
    1
    bardzo lubię takie kotlety. Robię w sumie tak samo, tylko dodaję najczęściej sporo zielonej pietruchy, bo mi się jakoś dobrze tu komponuje. Smaczne, proste i odmienne niż standardowy schabowy czy mielony.
  • kati81, 2010-03-18 09:51:16
    kati81
    1
    Bardzo lubię takie kotleciki Moja mama często robi podobne - tylko zamiast cebulki daje natkę pietruszki albo szczypiorek i nie dodaje śmietany. Na Wielkanoc są u nas zawsze w postaci jajek w skorupkach, to znaczy połówki skorupek od jajek nadziewane taką właśnie masą i usmażone - również polecam, tylko więcej z nimi roboty niż z kotletami, ale za to jaki efekt wizualny
    Wypróbuję Twoją wersję, może kotlety będą jeszcze lepsze
  • Berlinianka, 2010-04-01 10:50:46
    Berlinianka
    -2
    Tak bym je robiła jakbym nie była na diecie, ale że jestem to mogę zapomnieć o tłuszczu i bułce tartej.
    Dodałabym jeszcze tylko pietruszki albo koperku, zależy z jakimi dodatkami by były.
  • dodaja, 2010-05-21 10:01:34
    dodaja
    0
    I pomysł na dzisiejszy obiad gotowy Dodam napewno szczypiorku, troche świeżej pietruszki i majeranku. Ale ja to uwielbiam wszelakie zioła Do tego młode ziemniaczki i mizeria Pychota
  • ewelline, 2010-07-28 16:27:53
    ewelline
    1
    nic dodać nic ująć to są świetne kotleciki
  • anka_bunio, 2010-08-28 18:37:53
    anka_bunio
    1
    Faktycznie, z większą ilością śmietany byłyby lepsze... Ale mnie i tak smakują. Pychotka! Właśnie zajadam z resztką ratatouille.
  • majqnia, 2010-10-07 17:38:01
    majqnia
    1
    Zrobiłam je wg przepisu, fajna alternatywa dla np. piątkowego jajka sadzonego, wiec polecam, ale komentarze dotyczące troche urozmaicenia smaku godne uwagi, bo kotleciki były troszke za mdłe. Ale uwielbiam jajka, wiec i tak 5!
  • viki1988, 2012-05-29 19:28:15
    viki1988
    -1
    Prosty przepis, a bardzo smaczny i w dodatku zdrowy - białko jajka ma wysoką przyswajalność a w żółtku jest moc witamin Ja jedynie cebuli nie dodałam bo nie lubię
  • dziewczyna00, 2012-12-31 13:07:16
    dziewczyna00
    0
    Bardzo dobre, jednak ze smażeniem miałam mały problem. Strasznie strzelały i z oleju robiła się piana. Nie wiem dlaczego.
    Dodałam świeżej pietruszki
    Pyyycha
  • misianka, 2013-03-09 01:54:23
    misianka
    0
    robię podobne, ale bez śmietany, a zamiast cebulki szczypiorek, najlepiej gruby, od dymki

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem