Szarlotka z pianką i kruszonką

  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Szarlotka z pianką i kruszonką
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Szarlotka z pianką i kruszonką

Składniki:

Przygotowanie:

ciasto:
mąka, margaryna, cukier 4 łyżki, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, żółtka z jajek


nadzienie:

co najmniej kilogram jabłek – łatwiej mi przeliczyć na owoce: około 6-7 średniej wielkości jabłek.

piana:

5 białek
¾ szklanki cukru
kisiel (kolorystyka i smak dowolny)

Przepis:

Składniki wymieszaj ze sobą. Powstanie ciasto, którego trzecią część wkładamy do zamrażarki. Rozwałkuj resztę i rozłóż w dużej brytfance. Posyp ciasto odrobiną mąki lub bułki tartej i rozłóż wcześniej przygotowane jabłka (około 1 kg) pokrojone w ósemkę, cienkie plasterki lub starte na tarce (zależy od rodzaju jabłek).
Przygotuj pianę. Ubij białka. Pod koniec, powoli dodaj cukier i kisiel. Pianę ułóż na jabłkach. Następnie wyciągnij resztę ciasta z zamrażarki i zetrzyj na tarce. Posyp je równolegle po pianie. Piecz około 45 minut w 190C.

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 8 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 70 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 12

Komentarze

  • aleksaa, 2010-03-16 19:26:24
    aleksaa
    jablecznika z pianka jeszcze nie probowalam bo mialam obawy co do rezultatu ale widze że Twoj wygląda genialnie! wiec przy najblizszej okazji wyprobuje przepis
    Komentarz
  • HAMALIELKA, 2010-03-16 23:31:45
    HAMALIELKA
    2
    Wow! łatwy przepis, rezultat imponujący (przynajmniej na zamieszonej fotografii) - reasumując jestem pełna podziwu. Postaram się wcielić w życie ów przepis - wygląda bardzo apetycznie.
  • Smynio, 2010-03-17 18:50:52
    Smynio
    Dziękuje za tak piękne opinie to zdjęcie akurat robiłam, gdy piekłam tą szarlotkę po raz pierwszy i się sama bałam czy wyjdzie ok i czy nie zrobię jakiegoś zakalca - ale łatwo się robi równie łatwo znika :P
    Komentarz
  • Kaaarmelka, 2010-04-01 10:06:42
    Kaaarmelka
    2
    Ja robię podobnie. Do jabłek dodaję galaretkę, żeby ładnie się trzymało, a zamiast piany mam bitą śmietanę, także wymieszaną z galaretką. Efekt jest wyśmienity. Twój na pewno też
  • mosiek1, 2010-04-11 21:02:28
    mosiek1
    2
    powiem krótko, bez zbędnych słów: rewelacja
  • catttt, 2010-05-01 14:17:19
    catttt
    2
    przepyszne, ja daję kisiel wiśniowy i piana ma śliczny jasnoróżowy kolor
  • CzerwoneUsta, 2010-05-01 14:22:51
    CzerwoneUsta
    1
    mmmm wygląda rewelacyjnie!
  • stowka, 2010-11-08 09:06:36
    stowka
    1
    Potwierdzam,to co pisaly dziewczyny przede mna-szrlotka przepyszna !
  • beatraxx, 2010-12-27 15:31:35
    beatraxx
    znaczy dodając kisiel to w formie jakiej? proszek? czy wczesniej ugotowany? upewniam sie
    Komentarz
  • dusiaaa, 2011-08-24 11:45:00
    dusiaaa
    też chciałabym wiedzieć jaki ten kisiel
    Komentarz
  • Smynio, 2011-09-07 21:33:28
    Smynio
    Kisiel w proszku
    Komentarz
  • mysha25xx, 2011-11-05 20:32:11
    mysha25xx
    Przepis znam od co najmniej 10lat-uwiodłam nim mojego męża, he he. Ja dawalam kisiel wisniowy i więcej cukru do ciasta (ok.1szkl.), za to jablka kwaśne. Przepis mi znany jako 'szarlotka z różówym kremem". Pycha!
    Komentarz
  • oniusia, 2012-08-11 18:19:05
    oniusia
    1
    Zainteresował mnie ten przepis i dziś go wypróbowałam. Upiekłam swoją pierwszą w życiu szarlotkę i muszę przyznać, że obawiałam się, czy mi wyjdzie, ale wyszła przepyszna! Wspaniały przepis, polecam
  • viki1988, 2012-08-15 15:19:47
    viki1988
    Ja tu nie widzę żadnej kruszonki :p za to widzę szalotkę NA kruchym cieście...
    Komentarz
  • keine_angst, 2014-10-26 08:30:30
    keine_angst
    0
    Piekłam niedawno i wyszła pyszna Po ubiciu białek zorientowałam się, że nie mam kiślu, więc zastąpiłam go skrobią ziemniaczaną, barwnikiem i aromatem, ale i tak wyszła pyszna

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem