Ryż z warzywami na chińską nutę.

autor: , kategoria: dania z ryżu , dodano: 2010-03-17
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ryż z warzywami na chińską nutę.
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ryż z warzywami na chińską nutę.

Składniki:

Przygotowanie:

Ryż (najlepiej długoziarnisty) ugotować w osolonej wodzie. Uważać aby nie przegotować , ma być al dente. Ja gotuje zawsze 15 min, a nie 20 min. W połowie gotowania dodać kurkumę by ryż stał sie żółty i aromatyczny.

Marchew obrać i pokroić w słupki.
Paprykę i cukinię umyć i również pokroić w słupki.
Cebule pokroić w pół krążki.

Obrany imbir i papryczkę drobno posiekać.
Zrobić sos z sosów sojowych, oleju i imbiru w proszku.

W dużej patelni , a jeszcze lepiej w woku, rozgrzać łyżkę oleju i smażyć kolejno warzywa: marchew, cebulę, paprykę i cukinię. Na koniec dodać imbir i papryczkę. Wszystko razem smażyć chwilę- warzywa mają pozostać chrupiące.


Dolać do nich sos, dodać ugotowany ryż i mieszać razem ok 3 min.

Podaję do tego pieczone podudzia z kurczaka lub skrzydełka.

    Śr. ocena: 4.81 / recenzji: 8 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • MissHuffy, 2010-03-17 16:26:01
    MissHuffy
    wygląda apetycznie, dość mało przypraw.. nie jest zbyt 'bezpłciowe'?
    Komentarz
  • hania811, 2010-03-17 16:28:29
    hania811
    bezpłciowe??no coś Ty w życiu.

    Sos sojowy ciemny, olej sezamowy, kurkuma i świeży imbir to bomba aromatyczna.
    A jak jeszcze dodasz do tego papryczkę w sporej ilości to będzie mega pikantnie i aromatycznie.

    Komentarz
  • irsin, 2010-03-17 16:44:10
    irsin
    1
    Oddalabym wszystko gdyby ktos teraz mi to zaserwowal.
    Nigdy nie potrafilam tak doprawic, aby chinskie bylo choc odrobine chinskie - sprobuje Twojej mieszanki.

  • hania811, 2010-03-17 17:02:16
    hania811
    By było choć odrobinę jak chińskie czy japońskie wystarczy dodać sosu sojowego ciemnego i jasnego,olej sezamowy i imbir. Już te składniki powodują że w domu pachnie dalekim wschodem

    Komentarz
  • kropka75, 2010-03-18 07:31:00
    kropka75
    1
    Fajne, zdrowe danko. W moim domu funkcjonuje z kurczakiem. Jakoś same warzywka mi mało po drodze.
    I w trochę mniej chińskiej wersji. Nie znoszę bowiem oleju sezamowego. Brr... Robiłam 10 podejść i w końcu zużyłam do włosów, ten aromat mi nie pasuje zupełnie.

    A propos ryżu... Jakiego używasz? Zwykłego, białego? Dawno nie miałam takiego ryżu, który się gotuje 20 min. Coś mi świta, że paraboliczny taki czas ma...
    Ja najczęściej używam basmati - polecam. 10 min. gotowania max, sypki, zwarty, przepyszny. Ewentualnie jaśminowy - też super.

    A ww danie najbardziej mi gra z tymi małymi cukinkami, o kształcie zielonego ogórka. Są fantastyczne.
  • miskowa, 2010-03-18 09:28:32
    miskowa
    1
    oo, a ja dziś robię chińszczyznę na obiad a tu takie fajny przepis i ładne zdjęcie. Zdrowo i smacznie i dla każdego, bo sobie można po swojemu zmodyfikować. Używam zawsze podobnych przypraw, dodaję też często jakieś gotowe mieszanki przypraw, które mają w nazwie orient lub Chiny, bo wtedy jakieś takie bardziej "chińskie" w smaku wychodzi.

    Dodaję też kiełki ze słoika i pieczarki, czasem por zamiast cebuli, albo małe kolby kukurydzy, brokuł itp.
    Bardzo lubię też dodać sezam albo orzeszki piniowe. W każdym razie nie udało mi się nigdy osiągnąć czegoś podobnego jak sosy z ulubionych chińskich knajp i nadal nie wiem, jak to robią.
  • hania811, 2010-03-18 10:31:46
    hania811
    Kropko moje pierwsze spotkanie z olejem sezamowym też nie należało do przyjemnych. Jadłam makaron w japonskiej knajpie w sosie sezamowym i dosłownie stawał mi w gardle.

    Ale jak to ja...stwierdziłam że muszę się nauczyć go jeść. Kupiłam i dolewałam po kropelce do różnych dań domowych..teraz nie wyobrażam sobie chińskich dań bez owego oleju

    Miałam akurat zwyklaka długoziarnistego..w takich czas gotowania to od 15-20 min.

    Często używam basmati tak jak Ty.
    Ja też wolę z kurakiem dlatego do tej wersji ryżu upiekłam oddzielnie nogi

    To jest taka moja podstawowa wersja na szybko.

    Najczęściej po chińsku robię makaron sojowy z kurakiem, pędami bambusa i grzybami mun.
    Ale na ten przepis przyjdzie czas
    Komentarz
  • 28nana, 2010-03-18 11:17:06
    28nana
    3
    robiłam wczoraj na obiad... niestety okazało się że nie mam w domu.... ryżu ... ni ziarenka !

    ale....znalazł się makaron soba .... też pasi...
    byłam zmuszona jeszcze dorzucić brokuła bo mi gonił już po lodówce ....

    dziś idąc z pracy kupię ryż... i zrobię to danie jak Hania nakazała ;-)


    a z olejem sezamowym było u mnie jak z oliwkami i owocami morza - trzeba do tego dorosnąć i dojrzeć


    tak czy owak max ilość gwiazdek
    + za zdjęcie
    + za opis
    + za imbir
  • hania811, 2010-03-18 12:44:53
    hania811
    Brokuł to zawsze dobry dodatek

    Chyba masz rację z tym dorastaniem....z oliwkami i owocami morza miałam to samo.

    Teraz jestem na etapie dojrzewania do jedzenia ślimaków
    Komentarz
  • kropka75, 2010-03-18 14:07:14
    kropka75
    To ja dzieckiem wiecznym w tym względzie zostanę, bo ani owoce morza ani olej sezamowy nijak mi nie wchodzi i nie zmienia się to od lat.
    Kocham oleje bezsmakowe, zwłaszcza winogronowy i ryżowy.

    Czekam na tę wersję z kurakiem.
    Komentarz
  • hania811, 2010-03-18 14:12:07
    hania811
    Kropko w takim razie specjalnie dla Ciebie będzie wersja z kurakiem i bez oleju sezamowego.
    Pewnie najdzie mnie na to chęć koło poniedziałku
    Komentarz
  • hania811, 2010-03-23 17:36:00
    hania811
    A czytałaś do końca przepis?:
    Napisałam że podaję do tego pieczone udka kurczaka.
    Przepis również umieściłam na smacznym.

    To jest akurat wersja z warzywami do upieczonego oddzielnie kurczaka.
    Komentarz
  • hania811, 2010-03-23 17:37:58
    hania811
    A przepis na kurczaka masz tu
    http://smaczny.wizaz.pl/przepis_widok.php?id=1929
    Komentarz
  • Eileen82, 2010-03-27 09:17:47
    Eileen82
    0
    Nie miałam dzisiaj pomysłu na obiad, a to wydaje się idealne Plusiki za super zachęcające zdjęcie i zdrowe danie
  • hayley01, 2010-06-24 20:15:09
    hayley01
    2
    Fajny pomysł na szybki obiad i do tego zdrowy.
    Brakuje mi tu jednak jakiegoś mięska a zupełnie nie pasuje ten olej sezamowy...ale zawsze można go zastapić innym
  • hania811, 2010-06-25 09:06:31
    hania811
    Olej sezamowy to postawa kuchni orientalnej...więc pasuje jak najbardziej.
    I powtarzam po raz kolejny....to jest ryż jako dodatek do pieczonych nóżek z kury
    Komentarz
  • mad86, 2011-10-29 11:11:04
    mad86
    1
    daje 5 gwiazdek. Pychota! Zajadam się tym daniem cały tydzień i najeść się nie mogę. Chyba uzależniłam się od oleju sezamowego. Polubiłam nawet cukinie, której wcześniej nawet bym nie tknęła.
    Do swojej wersji dodałam jeszcze kawałki piersi z kurczaka w słodkiej lub ostrej papryce ( ale to nie jest to).
    Na początku odstraszyła mnie cena do 50 zł, bo rzeczywiście trzeba było wykosztować się na olej oraz sos sojowy. Ale wiadomo, że jest to jednorazowy wydatek. Niestety nie udało mi się dostać sosu sojowego ciemnego
    Tak więc dzięki za przepis
  • aleksaa, 2012-06-01 14:19:59
    aleksaa
    -1
    przygotowałam to danie mojemu chłopakowi, który uwielbia kuchnie chińską i zazwyczaj to on przygotowuje chińskie dania... - powiedział, że wyszło SUPER

    dobrze, że podałaś proporcje sosów i przypraw bo na oko bym nie trafila ze smakiem :P dałam jedynie troszkę wiecej chilli

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem