Pieczony kurczak na chińską nutę

autor: , kategoria: z drobiu , dodano: 2010-03-17
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pieczony kurczak na chińską nutę
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pieczony kurczak na chińską nutę

Składniki:

  • udka kurczaka [6 szt.] (w tym przypadku podudzia)
  • olej sezamowy [1 łyżka]
  • ocet ryżowy [2 łyżki]
  • sos sojowy [4 łyżki] (jasny)
  • miód [1 łyżka]
  • imbir [1 łyżeczka]
  • chili (przyprawa) [0.25 łyżeczki]
  • czosnek [2 ząbki]

Przygotowanie:

Ostatnio robiłam pałki z kurczaka, ale mogą być też całe udka, skrzydełka czy nawet piersi.
Podaję ilość marynaty na 6 niedużych pałek, czyli porcja na 3 osoby. W razie potrzeby trzeba oczywiście zwiększyć ilość składników marynaty.

Przygotować marynatę, włożyć do niej kurczaka i marynować co najmniej godzinę.
Najlepiej jednak zostawić na całą noc.

Piec w piekarniku , najlepiej na termoobiegu w 170 C przez godzinę.
30 min z przykryciem i 30 min bez przykrycia.
Kurczaka podczas pieczenia ze 2 razy przełożyć.

Wychodzi pyszny i aromatyczny kurczaczek...jednak ostrzegam przed olejem sezamowym. Przy pierwszym spotkaniu z tym smakiem może być zbyt intensywny. Wtedy lepiej zmniejszyć jego ilość do dosłownie kilku kropel.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 3

Polecany film:

Robert Harna - kurczak gong bao

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 2
     Krokiety z rożków waflowych (nadziewane mięsem i pieczarkami)
  • Mniam: 3
    Racuchy na jogurcie:hit ekspresowej kuchnii
  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta