Pieczony kurczak na chińską nutę

autor: , kategoria: z drobiu , dodano: 2010-03-17
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pieczony kurczak na chińską nutę
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pieczony kurczak na chińską nutę

Składniki:

Przygotowanie:

Ostatnio robiłam pałki z kurczaka, ale mogą być też całe udka, skrzydełka czy nawet piersi.
Podaję ilość marynaty na 6 niedużych pałek, czyli porcja na 3 osoby. W razie potrzeby trzeba oczywiście zwiększyć ilość składników marynaty.

Przygotować marynatę, włożyć do niej kurczaka i marynować co najmniej godzinę.
Najlepiej jednak zostawić na całą noc.

Piec w piekarniku , najlepiej na termoobiegu w 170 C przez godzinę.
30 min z przykryciem i 30 min bez przykrycia.
Kurczaka podczas pieczenia ze 2 razy przełożyć.

Wychodzi pyszny i aromatyczny kurczaczek...jednak ostrzegam przed olejem sezamowym. Przy pierwszym spotkaniu z tym smakiem może być zbyt intensywny. Wtedy lepiej zmniejszyć jego ilość do dosłownie kilku kropel.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 3

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe