Polędwica wieprzowa z papryką i cebulką

autor: , kategoria: z wieprzowiny, kuchnia amerykańska , dodano: 2010-03-17
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Polędwica wieprzowa z papryką i cebulką
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Polędwica wieprzowa z papryką i cebulką

Składniki:

Przygotowanie:

Umyć warzywa. Cebulę kroimy na pół plastry lub piórka, w między czasie rozgrzewamy 2 łyżki oleju w garnku. Paprykę przekrawamy, połówki kroimy na średniej grubości paski.
Cebulę wrzucamy do garnka i smażymy aby zrobiła się szklista, później dodajemy do niej paprykę. Całość dusimy chwilę i dodajemy bulion. Zostawiamy na ok 5-7 minut na wolnym ogniu. Po tym czasie dodajemy natkę z pietruszki i wyłączamy palnik.

Kotlety wieprzowe myjemy i osuszamy ręcznikiem, pozostałe 2 łyżki oleju rozgrzewamy na patelni, w tym samym czasie nagrzewamy piekarnik (ok 180-200 stopni).
Mięso obsmażamy na patelni, na dosyć dużym ogniu tak, aby zredukować długość smażenia ale uzyskać zbrązowienie na kotletach. Po usmażeniu zawijamy je w folię aluminiową i wkładamy na ok 20 min do piekarnika.

Po tym czasie wyjmujemy kotlety, solimy z każdej strony i posypujemy grubo mielonym pieprzem. Warzywa kładziemy na talerz a na wierzch układamy kotlety. Najlepiej smakują z pieczonymi ziemniakami.

    Śr. ocena: 3.25 / recenzji: 2 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • studentkaAM, 2013-09-18 16:04:35
    studentkaAM
    0
    Jakoś nie przemawia do mnie ten przepis... polędwica w ten sposób nigdy nie będzie dobrze doprawiona... albo za słona, albo za mało... Radzę ją solic jeszcze przed usmażeniem. W dodatku moja wyszła strasznie sucha po wyjęciu z piekarnika :/ W smaku z warzywami jak najbardziej ok.
  • Korah, 2013-09-22 17:25:47
    Korah
    0
    Robię podobnie jeśli chodzi o obróbkę cieplną polędwicy. Jest smaczna, soczysta mięciutka i przede wszystkim wydobywa aromatyczny sosik, a dodatki robię różne, nawet na słodko, zależy na co przyjdą smaki. Patelnia musi być solidnie rozgrzana. Zwykle nie przekładam do piekarnika, tylko podduszam na zmniejszonym gazie jeszcze 5 minutek z resztą dodatków.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe