Ciasto migdałowo-cytrynowe

autor: , kategoria: ciasta ucierane , dodano: 2010-03-18
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ciasto migdałowo-cytrynowe
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ciasto migdałowo-cytrynowe
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ciasto migdałowo-cytrynowe
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ciasto migdałowo-cytrynowe

Składniki:

Przygotowanie:

Cytrynkę umyć i zetrzeć z niej skorkę.
Migdały zalać wrzątkiem i zostawić na chwilę.
Z 4 jajek odzielić żółtka od białek. Te żółtka i 2 pozostale wymiksować z cukrem na białą, puszystą masę. Do masy dodać oskubane z łupinek i posiekane lub utłuczone migdały. Ja osobiście jak je obiorę to wkładam do woreczka i traktuję tłuczkiem :). To samo robimy z pistacjami, też je siekamy albo traktujemy tłuczkiem. Proponuję trochę pistacji odłożyć do posypania ciasta.

Po dodaniu migdałów i pistacji, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Jak ktoś lubi to w tym momencie może dodać kandyzowaną skórkę z cytryny i odłożyć trochę do dekoracji ciasta. Ja nie lubię więc w ogóle nie stosuję tego wynalazku :)

Całą masę porządnie wymiksować. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy po trochu do masy.

Tortownicę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą.
Wylać ciasto i wstawić na 60min do piekarnika nagrzanego do 170st, a jak z termoobiegiem to do 150st.

Jak ciacho wystygnie to polać je polewą cytrynową lub lukrem cytrynowym i posypac resztą pistacji i skórki (jak ktoś lubi)

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 90 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 12

Komentarze

  • nicelady, 2012-12-23 08:38:23
    nicelady
    Mam pytanie, gdzie kupujesz niesolone pistacje? Bardzo zainteresowało mnie to ciasto
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem