Krem z porów

autor: , kategoria: zupy kremy, kuchnia polska , dodano: 2010-03-18
  • Krem z porów

Składniki:

  • por [2 szt.] (tylko białe części)
  • ziemniaki [2 szt.] (średnie, najlepsze są oczywiście młode)
  • bulion [800 ml] (może być z kostki)
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • cebula biała [0.5 szt.] (średnia)
  • masło [2 łyżki]

Przygotowanie:

Cebulę i białe częsci pora pokroić (nie musi być dokładnie czy drobno) i poddusić ok 10 min na maśle w rondelku. Najlepiej robić to ma niewielkim ogniu uważając żeby warzywa się nie przypaliły.

Ziemniaki pokroić w drobną kostę i dodać do podsmażonego pora i cebulki. Zalać warzywa bulionem i gotować ok 20 min aż ziemniaki będą miekkie.

Wersja jest dietetyczna, więc bez śmietany czy serka topionego, ale jeśli nie liczycie kalorii to można dodać :)

Teraz wszystkie składniki zmiksować blenderem, doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką.

Można podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym, ale moim zdaniem zupka jest tak pyszna, że już nic jej więcej nie potrzeba.

Smacznego:)

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: sernik krakowski

Komentarze

  • marsi11, 2010-10-10 16:20:28
    marsi11
    jestem maniakiem porów, zupę uwielbiam, ale przyznam,że z ziemniakami jeszcze nie próbowałam, dzięki za inspiracje
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    TARTA Z KURKAMI
  • Mniam: 4
    Tarta ze szpinakiem, boczkiem i fetą
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem