Pierniczki gotowane

autor: , kategoria: ciasteczka, Wielkanocne potrawy , dodano: 2009-11-09
  • Pierniczki gotowane

Składniki:

  • mąka [50 dag]
  • miód [25 dag]
  • cukier puder [25 dag]
  • jajka [4 szt.]
  • olej [2 łyżki]
  • proszek do pieczenia [2 łyżki]
  • imbir [1 łyżeczka]

Przygotowanie:

Z mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia oraz z jajek i oleju wyrobić w misce gęste ciasto. Rozwałkować je i pokroić na kawałki. Zagotować miód z cukrem pudrem i wodą (wody dodać tyle, żeby zrobiła się dość rzadka masa). Do wrzącego syropu włożyć kawałeczki ciasta i gotować na ciemnozłoty kolor. Wtedy wsypać imbir i gotować dalej, aż syrop stanie się tak gęsty, że nie będzie się rozpuszczał w zimnej wodzie. Gdy uzyska już taką konsystencję, wylać go na wysypaną cukrem pudrem deskę i wyrównać powierzchnię. Po ostygnięciu pokroić na nieduże ciasteczka.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 45 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 30

Polecany film:

Czekoladowe pierniczki z cytrusową nutą FB

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką