Ziemniaki pieczone (nacinane)

autor: , kategoria: przekąski na ciepło , dodano: 2010-03-18
  • Mniam: 16
    Mniam zdjęcie! Ziemniaki pieczone (nacinane)
    Mniam: 16
    Mniam zdjęcie! Ziemniaki pieczone (nacinane)
  • Mniam: 7
    Mniam zdjęcie! Ziemniaki pieczone (nacinane)
    Mniam: 7
    Mniam zdjęcie! Ziemniaki pieczone (nacinane)
  • Mniam: 5
    Mniam zdjęcie! Ziemniaki pieczone (nacinane)
    Mniam: 5
    Mniam zdjęcie! Ziemniaki pieczone (nacinane)

Składniki:

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzej do 200 stopni.
Ziemniaki umyj i osusz.

Weź ziemniaka i odetnij plaster (cienki) z dłuższego boku, a następnie natnij go delikatnie, tak, aby nie przeciąć do końca (nacinaj w stronę odciętej części, stanowi teraz spód ziemniaka). Nacięcia powinny być dosyć gęsto zrobione.

Blachę piekarnika nasmaruj odrobiną oleju i poukładaj na niej ziemniaki. Nożem delikatnie rozchyl plasterki i polej odrobiną oliwy. Całość przykryj folią aluminiową i piecz ok 45 minut.

Przez ten czas przygotuj zioła.

Cebulę i czosnek posiekaj i wymieszaj ze sobą.
W oddzielnym naczyniu wymieszaj natkę pietruszki z bazylią i oregano. Paprykę wymieszaj z pieprzem i kminkiem.

Po 45 minutach zdejmij folię i piecz ok 15 minut. Następnie posyp ziołami i zapiecz kolejne 15.

    Śr. ocena: 4.57 / recenzji: 7 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 3

Komentarze

  • 28nana, 2010-03-18 13:17:42
    28nana
    ja bym jeszcze masełkiem tak ciut ciut...kapeczkę ...

    do tego wszystkiego jeszcze jajko sadzone i kefirek
    obiad "MISZCZÓW"

    and: heaven, i'm in heaven

    max za prostotę
    i nadzieję że zdjęcie home made
    Komentarz
  • kropka75, 2010-03-18 13:50:57
    kropka75
    Super wygląda, super skład, ale czas pieczenia mnie przeraża... naprawdę aż 75 minut?
    Komentarz
  • beata375, 2010-03-18 14:08:15
    beata375
    5
    Przepis rewelacyjny, zwykłe ziemniaczki w innym wydaniu , prosty przepis, zwięźle opisany i ładne zdjęcie.

    Moim zdaniem aby skrócić czas pieczenia można by wcześniej ziemniaczki podgotować, tylko nie jestem pewna czy przy nacinaniu nie rozpadły by się, może lepiej nie ryzykować.

  • Apsik, 2010-03-18 14:44:08
    Apsik
    Dziękuję dziewczyny

    Zawsze do pieczenia wybieram takie konkretne ziemniaki, wiadomo, im mniejsze tym krócej trzeba je piec. Mi jest łatwiej po prostu. Myślę, że takim młodym maluchom wystarczyłoby 30-35 minut.

    Beatko, nie da rady z obgotowaniem. Ziemniaka nie da się wtedy elegancko splasterkować, skleja się albo rozpada. A obgotowane już pokrojone też niestety nie "działają". Byłoby szybciej na pewno ale efekt wizualny nie taki, jak potrzeba.
    Komentarz
  • Karolinna, 2010-03-18 14:55:37
    Karolinna
    pychota, do twarożku...
    Komentarz
  • Berlinianka, 2010-03-18 21:05:11
    Berlinianka
    Czy to aby Twoje zdjęcie?
    Komentarz
  • kolorowatecza, 2010-03-18 23:05:23
    kolorowatecza
    Chyba się skuszę
    Komentarz
  • Sensuel, 2010-07-02 18:41:00
    Sensuel
    Odnośnie obotowywania wcześniej....być może i dałoby radę pod warunkiem,że gotowanie trwałoby max.5 min.Wiem,bo próbowałam.Ale efektu rozkładających się plasterków wówczas się nie uzyska .
    Do zrobienia takiego cuda to trzeba mieć bardzo ostry nóż i uważać,aby nie przeciąć ziemniaka.
    Komentarz
  • checka707, 2010-09-20 12:56:18
    checka707
    Wyglądają apetycznie
    Komentarz
  • artq, 2012-02-26 12:14:46
    artq
    Przepis super!
    Żeby nie przeciąć ziemniaka do końca można go ciąć na łyżce stołowej ja tak robiłem i działa, trzeba troszkę uważać zeby się tylko łyżka nie omsknęła.
    Komentarz
  • rozanebostewko, 2013-04-09 16:00:44
    rozanebostewko
    Bardzo fajnie wygląda, będę musiała kiedyś spróbować.

    A nawet gdyby nie było to jej zdjęcie, to co? skoro nie miało zaznaczonych praw autorskich to myślę, że śmiało może je dodać, choć powinna napisać, iż zdjęcie nie jest jej, ja nie widzę w tym nic szczególnego.
    Tak samo jak tuzin z was czepia się, że przepis nie wymyślił dany użytkownik ?????? beznadzieja, to pousuwajcie swoje przepisy bo też nie są 100% wasze bo ktoś na świecie na pewno to robił, zastanówcie się troszeczkę nad sobą :/
    Komentarz
  • KarolinaK, 2013-04-12 10:08:59
    KarolinaK
    Zeby ziemniaka nie przeciąć wystarczy przekuć dłuższa wykalaczka wzdłuż i nacisnąć do oporu wykalaczki.
    Komentarz
  • sublime, 2013-08-15 23:08:24
    sublime
    0
    Proste i smaczne, a do tego fajne wizualnie.
  • new woman in town, 2014-01-27 11:09:59
    new woman in town
    0
    Fajna wariacja na temat ziemniaka. Robiłam troszkę inaczej - najpierw obgotowałam żeby skrócić czas pieczenia i uzyskać chrupiące z zewnątrz ale nie spieczone w środku, oraz pewność, że nie będą surowe przy krótszym czasie pieczenia. Efekt świetny, efekt rozkładających się plasterków był. Choć użyłam wyłącznie oleju, soli i rozmarynu, bez całej reszty proponowanych dodatków było mega pysznie!
  • iwusia59, 2014-02-07 19:10:35
    iwusia59
    0
    Zrobiłam te ziemniaczki, ale... najpierw ponacinane obgotowałam i po ostygnięciu postępowałam wg. Twojego przepisu. Dla mnie zbyt pikantne, za długo się na nie czeka i nie piszesz czy mają być obrane - moje były w mundurkach. Wygląd Twoich mnie skusił, ale smak nie powalił. Stąd moja ocena. Korzystam z Twoich innych przepisów, za które b.dziękuję...
  • mikados, 2014-02-24 15:13:20
    mikados
    0
    Jedyne ziemniaki, jakie jadam. Pycha
  • lamiaaaaa, 2014-08-14 19:46:49
    lamiaaaaa
    0
    Uwielbiam, a do tego twarożek ze szczypiorkiem...pychotka

    Wybieram grup Black!
  • madziuy, 2015-03-23 11:36:28
    madziuy
    0
    Genialny przepis!
    Spróbuję go na pewno, chociaż trochę zmienię - wlałabym jakiś sos smietanowy do tego, i wszystko w naczynie żaroodporne. Ale sam pomysl-gratulacje
  • Kasiaprzedlustrem, 2015-05-20 13:24:44
    Kasiaprzedlustrem
    Ooooo,
    jako fanka ziemniaków uwielbiam nowe pomysły na nie.
    A do tego ten wygląda na dość prosty i mało czasochłonny
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem