Kurczak po chińsku

autor: , kategoria: z drobiu, kuchnia chińska / wietnamska , dodano: 2010-03-18
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kurczak po chińsku
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kurczak po chińsku

Składniki:

Przygotowanie:

Mięso umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój na kawałki i wrzuć do salaterki. Zalej sokiem z połówki pomarańczy i dodaj łyżkę sosu sojowego. Całość wymieszaj i odstaw na ok 2 godziny. Można mięso przygotować poprzedniego dnia i wstawić na noc do lodówki.

Przygotuj warzywa. Brokuły podziel na małe różyczki, paprykę pokrój na plastry, czosnek i imbir posiekaj bardzo drobno. Groszek dodaj w całości.

Mięso wyjmij z marynaty na sitko. Odsącz. Rozgrzej patelnię i wlej olej sezamowy, obsmaż mięso i przełóż na talerz.
Na patelni podsmaż czosnek i imbir, wystarczy chwila, mieszaj ciągle, żeby czosnek się nie przypalił, inaczej będzie gorzki.
Dodaj wszystkie warzywa i smaż kilka minut (mieszając).
Następnie dolej bulion i gotuj ok 5-7 minut, aby warzywa nieco zmiękły. Dodaj mięso i podgrzej je w warzywach.
Mąkę wymieszaj z resztą soku z pomarańczy oraz pozostałą łyżką sosu sojowego i wlej do potrawy.

Podaj z ryżem.

    Śr. ocena: 3.75 / recenzji: 2 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 25 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • miskowa, 2010-03-18 14:03:51
    miskowa
    -2
    zdjęcie chyba jest od innego przepisu, bo jest tam pomarańczowa papryka, której nie ma w przepisie, zamiast groszku jest chyba fasolka szparagowa. Ale może mnie wzrok myli.
    No ale oceniam przepis mimo to. Wydaje mi się za mdłe. Nie ma praktycznie nic ostrego z przypraw. Ciekawe jest połączenie z sokiem z pomarańczy, bo nigdy tak nie próbowałam jeszcze
  • aleksaa, 2010-03-18 14:27:27
    aleksaa
    miskowa, to jest groszek cukrowy jak w przepisie, nie fasolka ;]
    wyglada smacznie
    Komentarz
  • Apsik, 2010-03-18 14:39:35
    Apsik
    miskowa, masz rację, zapomniałam o jednym składniku :/ tam jeszcze jest marchewka (jedna, pocięta na plastry), papryka jest czerwona, tak jak w przepisie (nie ma możliwości edycji przepisu, więc ta nieszczęsna marchewka zostanie tutaj, w komentarzach)
    Groszek, jak słusznie zauważyła aleksaa jest cukrowy, to nie fasolka a poza tym... proponuję ugotować, spróbować i dopiero ocenić
    Mdłe nie jest, jeśli lubisz mocniejszy smak zrób intensywniejszy bulion.

    Komentarz
  • hihi, 2010-03-19 12:11:15
    hihi
    A ja uwielbiam połączenie kurczaka z pomarańczami I chętnie wypróbuję ten przepis, dodając do marynaty jedną papryczkę piri-piri, dla ostrego akcentu
    Komentarz
  • Filifionka, 2010-03-19 15:44:29
    Filifionka
    Wygląda smacznie i ja zanim pokusiłam się o komentarze, spróbowałam upichcić według skazówek tego kurczaczka i powiem, ze daleko mu do mdłości. Wydaje mi się, że nie da się ocenić przepisu po zdjęciu, bo nawet polizanie monitora nie przybliży nas do smaku Według mnie smak i aromat dzięki imbirowi i czosnkowi oraz dodatku sosu sojowego jest idealnie zharmonizowany z lekkim posmakiem pomarańczy, bardzo fajna i ciekawa kompozycja smakowa, polecam. Ja dziś zrobiłam przedwstęp żeby wypróbować i w niedziele spokojnie zaserwuję na rodzinnym obiedzie
    Komentarz
  • Filifionka, 2010-03-22 15:10:01
    Filifionka
    1
    Dziewczyny, tak jak planowałam zaserwowałam kurczaczka w niedzielę i potwierdzam, pychota!
  • miskowa, 2010-03-24 10:41:14
    miskowa
    moja opinia odnosiła się do wcześniejszego zdjęcia, które zostało podmienione
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe