Kruchy keks

  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kruchy keks
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kruchy keks
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kruchy keks
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kruchy keks

Składniki:

Przygotowanie:

Ciasto wystarcza na 2 keksy - forma: 30x10cm.

Masło należy utrzeć an puszystą masę z cukrem pudrem. Ciągle ubijając dodawać po 1 żółtku, później proszek do pieczenia wymieszany z przesianą mąką, esencję waniliową i wódkę.
Z białek ubijamy sztywną pianę, ok 1/3 dodajemy do masy, delikatnie mieszamy by "rozluźnić" ciasto, następnie mieszając dodajemy resztę piany.
Do ciasta dodajemy powoli pocięte bakalie.

Keksówki smarujemy masłem i wysypujemy kaszą manną, wlewamy ciasto.

Ciasto pieczemy w temp 180'C przez ok 30 - 40min (sprawdzając patyczkiem czy jest gotowe).

Po wystudzeniu keksy można polać jakaś polewą.

Smacznego! ;)

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 2 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 40 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 10

Komentarze

  • uparta Marti, 2010-03-18 21:42:36
    uparta Marti
    3
    bardzo prosty,szybki przepis-tradycyjny keks. u mnie obowiązkowo z polewą czekoladową
  • numb05, 2010-03-18 21:54:46
    numb05
    1
    tak jest - polewa czekoladowa i tradycyjny boski keks.
    zdarza mi się zjeść pół keksówki, ale tylko przy intensywnym wysiłku intelektualnym, tj. przed egzaminami

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe