Jabłka w cieście

autor: , kategoria: inne desery , dodano: 2010-03-19
  • Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! Jabłka w cieście
    Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! Jabłka w cieście

Składniki:

  • jabłka [3 ] (duże)
  • sok z cytryny [3 łyżki]
  • jajka [2 ]
  • drożdże [1 łyżeczka] (suszone)
  • mleko [0.5 szklanki]
  • mąka [1 szklanka]
  • cukier [2 łyżeczki]
  • cynamon [1 łyżeczka] (mielony)
  • cukier puder [2 łyżki]
  • sól
  • olej

Przygotowanie:

Mleko podgrzać w wysokim naczyniu, nie może być gorące, powinno być jedynie ciepłe. Dodać drożdże, łyżkę mąki i łyżeczkę cukru. Odstawić w ciepłe miejsce.

Umyć i obrać jabłka, wykroić środek i pokroić w dosyć grube plastry. Skropić sokiem z cytryny.

Do miski wsypać mąkę, cukier, dodać jajka, szczyptę soli oraz wyrośnięty rozczyn. Należy wszystko wymieszać na gładką masę, powinna mieć konsystencję gęstej śmietany, jeśli jest za gęsta trzeba dodać mleka, jeśli za rzadka - dosypać odrobinę mąki.

Olej rozgrzać w dosyć wysokim naczyniu, kawałki jabłka obtaczamy w cieście i wkładamy na rozgrzany tłuszcz. Najlepiej zrobić to wykałaczką do szaszłyków. Jeśli się zarumienią przekręcamy na drugą stronę, usmażone wyjmujemy na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Usmażone i suche jabłuszka przekładamy na talerz i posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.

Smacznego :)

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 2 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 3

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: dżem jabłkowy z pomarańczową galaretką

Komentarze

  • AgaZ, 2010-03-19 18:48:21
    AgaZ
    Świetny pomysł na deser na ciepło. Jak tylko wypróbuję to ocenię, bo nigdy nie robiłam w ten sposób jabłek.
    Komentarz
  • anka_bunio, 2010-11-01 17:52:45
    anka_bunio
    1
    Mogę wyrazić swój zachwyt jednym słowem? Rozkosz!!! Kochana, dzięki tobie moja miłość do jabłek jeszcze wzrosła, o ile to możliwe... Najlepiej smakują bez niczego, i tak do większości dań jabłkowych dodaję cynamon, więc cieszę się, że tutaj nie był konieczny. Wtedy najlepiej czuc szlachetny smak jabłek. Smakują jak racuchy, ale o zmultiplikowanej ilości owoca wprawdzie nie wyszły takie ładne, ale co tam.
  • Apsik, 2010-11-02 10:24:00
    Apsik
    Bardzo się cieszę, że Ci smakują
    Komentarz
  • studentkaAM, 2013-08-19 18:06:39
    studentkaAM
    0
    Przepyszna opcja podania jabłek!!!! W sam raz na jesienne wieczory! Zasłużone 5* ode mnie
  • Natu, 2014-01-29 12:47:57
    Natu
    Mam ochotę wypróbować ten przepis
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką