Kurczak pieczony z pieczarkami

autor: , kategoria: z drobiu , dodano: 2010-03-19
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Kurczak pieczony z pieczarkami
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Kurczak pieczony z pieczarkami

Składniki:

Przygotowanie:

Kawałki kurczaka myjemy, osuszamy i obsmażamy z każdej strony chwilę, aby lekko się zarumieniły, jednak na dużym ogniu, mogą być surowe w środku.

Cebulę i pieczarki kroimy na drobne części.

Układamy kurczaka w żaroodpornym naczyniu, posypujemy cebulą i pieczarkami, kładziemy listek i ziele. Wszystko zalewamy bulionem (może być nieco mocniejszy, bardziej słony)
Całość przykrywamy folią aluminiową i pieczemy ok 45 minut.

Taki obiad szybko się przygotowuje i nie trzeba mieć dużej ilości składników.
Upieczone udka można podać z sosem, w którym się upiekł (jest wodnisty) albo przelać go do garnka, dolać kubek śmietanki, podgrzać i zagęścić mąką ziemniaczaną. Kurczak jest bardzo smaczny a wzbogacony takim śmietanowym sosem smakuje wybornie.

    Śr. ocena: 3.83 / recenzji: 3 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 55 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • aleksaa, 2010-04-29 15:35:04
    aleksaa
    zapowiada się niesamowity obiad mam tylko pytanie czy kurczak wystarczająco wciąga przyprawy z bulionu? czy przed smażeniem lepiej go jakos doprawić?
    Komentarz
  • ewelline, 2010-08-18 20:30:28
    ewelline
    2
    kurczaczek pieczony z pieczarkami jest bardzo dobry, często robiłam
  • Apsik, 2010-08-19 09:38:27
    Apsik
    Aleksaa, nie zauważyłam Twojego wpisu, już odpowiadam.
    Cały aromat i smak ta potrawa uzyskuje z cebulki, pieczarek i przypraw (zioła angielskie, listek laurowy). Dodatkowy smaczek to przysmażony kurczak (spróbuj smażyć go chwilę dłużej, żeby był złocisty). Bulion to dodatek, którego zadaniem jest potrawę osolić.
    Spróbuj zrobić kurczaka wg przepisu i podziel się wrażeniami, myślę, że nie tylko Ty masz wątpliwości, czy dane będzie smaczne, jeśli wcześniej mięso nie jest przyprawione.
    Komentarz
  • kropka75, 2010-08-20 09:50:33
    kropka75
    1
    Pięknie wygląda. Brakuje mi tylko pieprzu lub papryki.
    Bardzo lubię kurczaka z pieczarkami, zwłaszcza takiego opiekanego w piekarniku. Ze skórką na chrupko.
    Niebo w gębie.

  • cyprysik, 2011-01-27 22:17:01
    cyprysik
    1
    zrobilam dzis na obiad, w sumie niespecjalne musze przyznac, kurczak jak kurczak, żadnej nowej nuty nie przyniosl, ale moze za malo go usmazylam przed wlozeniem do piekarnika i moze za duze mialam naczynie, choc niby pelno wszystkiego bylo, moze dobre byloby z podsmazonymi najpierw pieczarkami? sama nie wiem, wyprobowalam ale wiecej raczej nie zrobie
  • Apsik, 2011-03-25 15:41:28
    Apsik
    Myślę, że w związku z niewielką ilością składników trzeba postawić na ich intensywność. Ja zawsze smażę kurczaka tak, aby wydobyć z niego jak najwięcej tego wyjątkowego aromatu. Bulion także musi być pyszny, mocniej słony niż taki, jaki się podaje (rosół). Wiem też dobrze, że i cebula potrafi być ostra a czasem kompletnie łagodna, to też wpływa na smak.
    Mimo wszystko dziękuję Ci, że wypróbowałaś mój przepis.
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe