Kotlety ziemniaczane z sosem

autor: , kategoria: jarskie i wegetariańskie, kuchnia polska , dodano: 2009-11-09
  • Kotlety ziemniaczane z sosem

Składniki:

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać, zemleć lub utłuc na sypko, dodać mąkę (2 łyżki) i śmietanę, wbić jajka, posolić i dodać pieprzu. Następnie masę dobrze wyrobić i formować płaskie ko¬tleciki. Obtaczać je w bułce tartej i kłaść na patelnię na rozgrzany olej.
Sos grzybowy: grzyby moczyć w wodzie kilka godzin, a następnie w tej samej wodzie ugotować, odcedzić i posiekać. Przygotować zasmażkę z masła i mąki (1 łyżka), rozprowadzić ją wywa¬rem z grzybów, wrzucić grzyby, doprawić solą i pieprzem. Usmażone kotlety ułożyć na półmisku, polać sosem grzybowym i podawać.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 25 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • angel 310, 2009-12-17 15:25:33
    angel 310
    bardzo smaczna potrawa i sposób na wykorzystanie pozostałych z wcześniejszego obiadu ziemniaków
    ja nie robię z zasmażką tylko z podbitką, a ugotowane grzyby najpierw podsmażam z cebulą
    Komentarz
  • confused women, 2010-01-21 18:47:01
    confused women
    Uwielbiam te kotlety!! Polecam jednak(cholernie kaloryczna wersja!) dodać jeszcze do farszu na kotlety przesmażoną cebulkę i starty ser. Po prostu cudo! Szkoda, że jestem jeszcze na diecie
    Komentarz
  • marissima, 2010-09-23 22:34:22
    marissima
    angel 310 n co to jest podbitka?
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe