Domowy Sos Vinaigrette

  • Domowy Sos Vinaigrette

Składniki:

Przygotowanie:

Czosnek zgniatamy, lub kroimy bardzo drobno i miażdzymy.
Zasypujemy solą i pieprzem.

Tak naprawdę to czosnku można dawać ile się chce, jeśli ktos lubi więcej może sobie nie żałować.

zalewamy olejem i octem w stosunku 3:1.

Dodajemy płaską łyżeczkę musztardy.

Całość najlepiej przygotować w słoiczku bądź buteleczce.

Sos jest bardzo trwały, może stać kilka dni na oknie, dłużej w lodówce.
Najlepszy po 24h.

Doskonały do lodowej , sałatki greckiej, pekińskiej, nawet zwykłej sałaty głowiastej.

Na pewno smaczniejszy niż taki kupczy ze sklepu.

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 10 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Komentarze

  • marissima, 2010-06-23 11:21:58
    marissima
    1
    uwielbiam ten sosik do zwykłej sałaty
  • KarolinaK, 2012-05-18 23:50:56
    KarolinaK
    Ja dodaje jeszcze sok z cytryny i czasem szalotke. To moj ulubiony sos do salaty! Tylko bez czosnku.
    Komentarz
  • Layla79, 2012-06-04 19:23:04
    Layla79
    brakuje w przepisie odrobiny cukru pudru, który powinien równoważyć cytrynę lub ocet. z cukrem albo miodem sos jest mega smaczny.
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem