Zupa ogórkowa

autor: , kategoria: zupy , dodano: 2010-03-19
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Zupa ogórkowa
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Zupa ogórkowa

Składniki:

  • łopatka wieprzowa (kawałek)
  • ziemniaki [6 szt.]
  • marchew [2 szt.]
  • pietruszka (pół korzenia)
  • seler (mały kawałek)
  • ogórek kiszony [5 szt.] (średnie)
  • ziele angielskie [4 ] (ziarna)
  • liście laurowe [2 ]
  • kostka rosołowa [2 ]
  • czosnek granulowany
  • koperek (suszomy)
  • śmietana
  • woda
  • żeberka [1 szt.] (wędzone)

Przygotowanie:

Mięso (łopatkę) umyć i włożyć do garnka, zalać wodą tak, aby przykryła mięso, zagotować i zaraz wyłączyć palnik. Wyjąć mięso, opłukać.


Do garnka wlać wodę (ok 1,5 litra) i włożyć łopatkę, włączyć palnik. Ziemniaki pokroić drobno i wrzucić do garnka. Dodać kostki rosołowe, ziele i listek.
Marchew, pietruszkę i seler zetrzeć na grubych oczkach. Wrzucić do zupy, jak tylko się zagotuje. Przykręcić palnik. Do garnka włożyć żeberko. Gotować ok 10-15 minut.
Ogórki zetrzeć na tarce i dodać. Gotować aż zupa będzie miała dosyć kwaskowaty smak. Dodać odrobinę czosnku i koperku (może być suszony albo świeży).

Zupę można podawać z odrobiną śmietany.

    Śr. ocena: 1.75 / recenzji: 4 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 35 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: zupa brokułowa

Komentarze

  • kropka75, 2010-03-20 18:18:44
    kropka75
    Czemu służy ta pierwsza kombinacja z mięskiem?
    Komentarz
  • Sensuel, 2010-08-31 21:56:18
    Sensuel
    Robię bardzo podobnie.Tylko nie daję czosnku i koperku.
    Pychotka .A potem obgryzanie żeberek to normalnie coś pięknego :P
    Komentarz
  • katarzynkowa, 2010-11-17 21:26:26
    katarzynkowa
    2
    bardzo smaczna nigdy nie dodawałam wcześniej czosnku - dobra myśl
  • trojka, 2014-03-16 13:47:22
    trojka
    1
    jejuu, masakra jakaś, po co te sztuczne kostki rosołowe skoro jest tyle mięcha?! Chyba tylko po to żeby zepsuć smak :-P
  • margitta, 2014-03-17 12:58:42
    margitta
    2
    Nie mogę uwierzyć, że ktoś wylewa do zlewu zalążek świetnego wywaru z mięsa, żeby wrzucić do wody dwie kostki rosołowe i na tym robić zupe!
  • sillvvia, 2014-03-17 19:55:36
    sillvvia
    0
    margitta ja niestety znam osoby które w taki sposób gotują rosół. Dla mnie mija się z celem dawanie tutaj mięsa i gotowanie go skoro "wywar" to kostka rosolowa.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 2
     Krokiety z rożków waflowych (nadziewane mięsem i pieczarkami)
  • Mniam: 3
    Racuchy na jogurcie:hit ekspresowej kuchnii
  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta