Domowe leniwce

autor: , kategoria: kluski , dodano: 2010-03-20
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Domowe leniwce
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Domowe leniwce
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Domowe leniwce
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Domowe leniwce
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Domowe leniwce
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Domowe leniwce
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Domowe leniwce
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Domowe leniwce
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Domowe leniwce
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Domowe leniwce

Składniki:

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać, pokroić i ugotować w osolonej wodzie. Po ugotowaniu należy je podusić i odstawić do ostudzenia.
Wystudzone ziemniaki przełożyć na stolnicę, dodać pokruszony twaróg, mąkę i jajka - wszystko zagnieść. Powstałe ciasto podzielić na 4 części; z każdej części zrobić rulon i spłaszczyć go u góry dłonią - z tak przygotowanego ciasta należy wycinać nożem ukośne prostokąty.
W garnku zagotować 4 litry wody (delikatnie osolić i dodać łyżkę oliwy, by leniwce się nie posklejały) , do gotującej wody wkładać delikatnie przygotowane leniwce, po ich wypłynięciu gotować je jeszcze ok. 3-5 minut - co jakiś czas delikatnie mieszając. Odsączyć je i przełożyć na talerz. Na patelni rozpuścić masło, dodać tartą bułkę i polać nią leniwce. Do tego polecam odrobinę cukru i cynamonu.

Leniwce można podać również w wytrawny sposób, np. z sosem grzybowym lub gulaszem. Moja rodzina najbardziej lubi je jednak na słodko ;)

    Śr. ocena: 4.21 / recenzji: 2 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • kolorowatecza, 2010-03-20 17:10:11
    kolorowatecza
    Czy to jest naprawdę aż tak strasznie kaloryczne?! ;(;(

    A ja już właśnie chciałam iść do kuchni robić, bo przypomniał mi się ulubiony smak wyjazdów kolonijnych. I kuchnia mojej cioci.

    Za przepis nic innego jak 5 - dokładny, krok po kroku. No i te zdjęcia.
    Komentarz
  • Patucha, 2010-03-20 17:22:23
    Patucha
    to masełko i tarta bułka robi swoje
    Komentarz
  • kolorowatecza, 2010-03-20 18:50:03
    kolorowatecza
    0
    czyżbym zapomniała o ocenie?
    to chyba wiosna
  • marricka, 2010-04-30 12:28:31
    marricka
    hmm... jeśli leniwe to bez ziemniaków. Każdy ma swój przepis, ale ziemniaki kompletnie mi tu nie pasują
    Komentarz
  • puchatkowa, 2010-05-30 17:00:09
    puchatkowa
    Uwielbiam leniwe, a te wyglądają tak apetycznie, że zjadłabym mimo tej kaloryczności
    Komentarz
  • Aguu, 2010-08-26 18:16:06
    Aguu
    1
    Ten przepis to moje dzieciństwo - wzruszyłam się i moje ślinianki się uaktywniły ;-)
    Zagniataniem zajmuje się u nas małż, więc danie zyskuje dodatkowy walor - wspólne spędzanie czasu w kuchni
    A z bułką tartą, masełkiem i cukrem cynamonowym - bajka!
  • hayley01, 2010-08-26 18:26:40
    hayley01
    Uwielbiam leniwe, zwłaszcza z bułeczką, cukrem i cynamonem Ale dla mnie prawdziwe leniwe są tylko z sera, bez ziemniaków
    Komentarz
  • mesta93, 2010-11-28 20:15:30
    mesta93
    pamiętam ten smak, mmm... zawsze będzie mi się kojarzył z wyjazdami na kolonie i jeszcze zasmażka do tego, ooo pycha
    Komentarz
  • mysiak, 2011-10-09 18:44:59
    mysiak
    Leniwe - tak, są przepyszne i kojarzą się z dzieciństwem. Ale absolutnie bez ziemniaków.
    Komentarz
  • ankaszym, 2016-07-11 13:10:42
    ankaszym
    a jakiej maki dodać najlepiej do leniwych? Moze być uniwersalna typ 480, ostatnio kupiłam tę szymanowską z Polskich Młynów?
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe