Roladki z piersi kurczaka z grzybami

autor: , kategoria: z drobiu, kuchnia polska , dodano: 2010-03-22
  • Mniam: 5
    Mniam zdjęcie! Roladki z piersi kurczaka z grzybami
    Mniam: 5
    Mniam zdjęcie! Roladki z piersi kurczaka z grzybami
  • Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! Roladki z piersi kurczaka z grzybami
    Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! Roladki z piersi kurczaka z grzybami
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Roladki z piersi kurczaka z grzybami
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Roladki z piersi kurczaka z grzybami
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Roladki z piersi kurczaka z grzybami
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Roladki z piersi kurczaka z grzybami

Składniki:

Przygotowanie:

Piersi z kurczaka dzielimy na cienkie filety. Każdy filet rozbijamy delikatnie tłuczkiem, najlepiej przez folię. Oprószamy solą i pieprzem.

Pieczarki czyścimy, kroimy w cienkie plasterki, cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę.
Na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju, smażymy cebulę, gdy zmięknie dodajemy pieczarki, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy razem przez ok 15min. Po tym czasie sprawdzamy czy smak nam odpowiada, ewentualnie ponownie doprawiamy dodatkowo dodając posiekaną natkę pietruszki (ilość wg uznania, można ją pominąć).

Ser ucieramy na tarce, na małych oczkach.

Na każdy filet nakładamy farsz, posypujemy startym serem, rolujemy filet w roladkę i spinamy wykałaczkami.
Przed smażeniem roladki moczymy najpierw w jajku roztrzepanym z mlekiem a następnie w bułce tartej wymieszanej z płatkami kukurydzianymi (zamiast płatków można użyć także sezamu).

Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, kładziemy roladki i smażymy ze wszystkich stron. Trzeba uważać by panierka zbyt szybko się nie zarumieniła, ja smażę roladki na średnim gazie, jak już są złote, rozstawiam je przykryte na najmniejszym gazie przez ok 5-8min co jakis czas przewracając.

Mi się udało wyciąć z tej porcji mięsa 5 ładnych filetów, reszta poszła na gyros :P

Podawać z surówką i jakimiś pieczonymi ziemniaczkami ze "Smacznego" :)

no i smacznego! :)

    Śr. ocena: 4.92 / recenzji: 13 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 40 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 5

Komentarze

  • beata375, 2010-03-22 08:12:03
    beata375
    4
    Robię często takie roladki, są wyśmienite, każdemu smakują.
    Polecam też dodać do środka roladki cieniutki plasterek czerwonej papryki lub plasterek ogórka konserwowego, kiedyś też próbowałam z dodaniem plasterka szynki i też było dobre.
    Ogólnie przepis spoko, fajnie opisany.
    Zdjęcia świetne.
  • portier, 2010-03-22 12:57:36
    portier
    1
    Miałem okazję wypróbować. Roladki wyśmienite! Mięso wyszło mięciutkie! Oby więcej takich obiadków
  • behemotkot, 2010-03-22 13:28:14
    behemotkot
    1
    wyglądają bajecznie...jak tylko skończę z dietą, na pewno wypróbuję...ślinka cieknie
  • 28nana, 2010-03-22 13:48:45
    28nana
    3
    przyznaję, że pieczarkowych jeszcze nie robiłam ( jakoś przywykłam do wersji ze szpinakiem i kozim serem )
    - dziś idąc do pracy na targu widziałam dorodne pieczarki które uśmiechały się do mnie kusząco


    gwiazdki za:

    + zgrabny opis
    + cudne fotostory
  • Anusia_piekniusia, 2010-03-22 15:00:25
    Anusia_piekniusia
    3
    Robie takie bardzo często i są pyszne Świetna alternatywa dla zwykłych panierowanych kotletów z piersi z kurczaka, które bardzo szybko sie nudzą.

    Polecam także bardzo płatki kukurydziane do panierki - świetnie się komponują z roladkami. Z sezamem próbowałam ale jakoś mi nie pasował smak sezamu, a poza tym łatwo sie przypala.

    Duży plus za rewelacyjne zdjęcia i bardzo porządny opis wykonania
  • anetka832, 2010-03-23 10:40:43
    anetka832
    5
    Takie roladki bardzo czesto goszczą u mnie na niedzielnym obiedzie i każdemu odpowiadają. Dodatek w postaci pieczarek swietnie urozmaica nudne filety z kurczaka. A kiedy i to się znudzi, warto dodać do środka jeszcze coś np. kwaśnego, przełamującego smak - ja polecam kawałek ogórka kiszonego lub korniszona, ewentualnie cienkie paseczki papryki.

    A sam przepis - dobrze opisany i świetne zdjęcia, oby więcej takich na Smacznym
  • aleksaa, 2010-03-24 18:38:06
    aleksaa
    Dziękuję za Wasze komentarze

    Na pewno kiedyś spróbuję wersji z warzywami ale przepis jest na kurczaka z grzybami więc ogórki i papryka do nazwy nie pasują :P
    Komentarz
  • Berlinianka, 2010-03-30 12:36:37
    Berlinianka
    4
    Robiłam takie roladki, ale bez pieczarek a z szynką i kiszonym ogórkiem. Ten pomysł jest równie fajny. Przepis dobrze opisany, dzieci dałyby radę.
    Coś łatwego, coś pysznego...
  • kacha_1997, 2010-05-22 17:36:40
    kacha_1997
    -1
    Ogólnie to fajnie tylko;
    Trochę się rozlatywały.!;/*
    Ja dodatkowo piekłam je w piekarniku.!*

    Ale pozatym to wszystkim smakowało.!^*
    Mniam..
  • Carrolyn, 2010-11-25 13:14:03
    Carrolyn
    0
    dziękuję za przepis - nawet z moimi skromnymi umiejętnościami udało mi się zrobić i wyszły naprawdę pyszne .Łatwe, szybkie i przyjemne
  • Et_na, 2011-02-17 00:31:53
    Et_na
    1
    Super

    Smacznego innym wypróbowującym!
  • just_me, 2013-04-24 17:17:48
    just_me
    0
    bardzo smakowite
  • juuuhu, 2013-06-26 11:02:29
    juuuhu
    0
    Rewelacja!!!
  • studentkaAM, 2014-05-11 10:00:34
    studentkaAM
    0
    Dobre, proste, smakujące całej rodzince danie. Od siebie dodałabym jednak więcej sera żółtego lub zamiast ścierania go na tartce, dałabym do każdej roladki 1 kawałek. Bo tak podczas pieczenia jakoś ten serek znika w tych pieczarkach
    Tata poprosił o dokładkę, a to już mówi samo za siebię Zasłużona nota!

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe