Schab pod cukinią

autor: , kategoria: z wieprzowiny , dodano: 2010-03-22
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Schab pod cukinią
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Schab pod cukinią

Składniki:

Przygotowanie:

Pomysł na bardzo szybki i dość wykwintny w smaku schab.
Pomysł zrodził się z powodu braku jajka na panierkę do klasycznego schabowego:).


Plastry schabu posypać z oby dwóch stron solą, pieprzem, oregano, bazylią, skropić cytryną, posmarować zmiażdżonym ząbkiem czosnku i odstawić na chwilę.
W tym czasie pokroić wzdłuż cukinie na cienkie plastry posolić, popieprzyć, posypać oregano i obsmażyć z dwóch stron na rozgrzanej oliwie.

Odłożyć na talerz, po czym usmażyć schab.

Oczywiście przed smażeniem schab trzeba mocno rozbić. Niezbędna jest do tego folia spożywcza...aby podczas rozbijania mięso się nie porwało, a sok z mięsa i przyprawy nie pryskały po całej kuchni:).

Tak wiec mięsko przykryć folią i rozbić cienko na 0,5 cm.

Smażyć mięso na rozgrzanej oliwie..po ok 2 min z każdej strony.
Po przewróceniu mięsa na drugą stronę rozłożyć na wierzchu cukinię.
Przed podaniem posypać wiórkami parmezanu.

Podałam z czosnkowym pure ziemniaczanym i brokułami.

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 15 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 2

Komentarze

  • hania811, 2010-03-22 15:39:04
    hania811
    Miał być oczywiście schab pod cukinią
    Komentarz
  • emi_lka, 2010-07-28 08:46:18
    emi_lka
    -1
    Trafiłam na ten przepis szukając pomysłu na cukinię. Danie wygląda smakowicie, alternatywa dla panierki, jednocześnie w pakiecie mięso i warzywo. Podoba mi się!

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe