Czosnkowe pure ziemniaczane

autor: , kategoria: zapiekanki , dodano: 2010-03-22
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Czosnkowe pure ziemniaczane
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Czosnkowe pure ziemniaczane

Składniki:

Przygotowanie:

Niby nic szczególnego, a smakuje wybornie:)
Wiem że na ziemniaki jest już masa przepisów, ale ta wersja pure jest na prawdę przepyszna.

Gdy czas nie goni, a brzuch nie burczy:) polecam zrobić z pure dwiema dużymi łyżkami zgrabne łezki, rozłożyć na blaszce i zapiekać ok 15 w piekarniku nagrzanym do 200 C.

Na zdjęciu wersja niezapiekana bo czas naglił.


A wiec:
Obrać ziemniaki i ugotować w osolonej wodzie.
Gdy miękkie odcedzić, dolać oliwę, przyprawić, wcisnąć ząbek czosnku (miałam duży więc jeden,ale można dodać 2:)) i dobrze ugnieść tłuczkiem do ziemniaków, a jeszcze lepiej przecisnąć przez praskę.

Można podawać od razu albo zapiec:).

    Śr. ocena: 4.95 / recenzji: 11 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 2

Komentarze

  • anetka832, 2010-03-22 16:15:03
    anetka832
    3
    A myślałam, że tylko ja tak kombinuję z ziemniaczkami i dodaję różności, żeby uatrakcyjnić ich smak. A muszę przyznać, że z czosnkiem nieźle się komponują. Jak mam na stanie, dodaję jeszcze trochę mleka i jakiejś zielninki. Dodatkowy plus za wersję zapiekaną - nie próbowałam, ale zaciekawiło mnie to bardzo.
  • hania811, 2010-03-22 16:28:11
    hania811
    Zapiekane są przepyszne
    Tylko trzeba piec na papierze do pieczenia żeby nie przywierały i nie oszczędzać oliwy.
    Ja dodaję 2 łyżki do 6 małych ziemniaczków...czyli do ok 0,5 kg.
    Komentarz
  • vesenka, 2010-03-22 16:42:25
    vesenka
    3
    Robię bardzo podobną wersję, tylko dodaję jeszcze jedną małą, posiekaną i podsmażoną cebulkę. Pyszności I faktycznie zapiekane jeszcze zyskują na smaku. Ja robię kulki gałką do lodów
  • hania811, 2010-03-22 16:51:33
    hania811
    Do tej wersji cebulki nie dodaję. Smakiem przewodnim ma być czosnek i oregano.
    Cebulkę dodaję do wersji z masłem i mlekiem

    Ja mam łyżkę do lodów która robi za duże gałki Muszę kupić mniejszą, bo to świetne i ułatwiające życie urządzenie.
    Komentarz
  • miskowa, 2010-03-23 12:02:18
    miskowa
    1
    bardzo fajny pomysł na odmianę w kwestii ziemniaków. Ja poszukuję takich przepisów, bo mój tż jest pyra i jadłby tylko ziemniaki a mi już się nudzi wszystko. Pure próbowałam już z różnymi dodatkami. Chyba najbardziej smakują mi na zielono ze szpinakiem albo brokułami i dużą ilością czosnku, albo z marchewką. Ale nigdy nie próbowałam zapiekać. Na pewno też tak zrobione lepiej się prezentują niż zwyczajne ugotowane w razie gości na obiedzie. Na pewno będę tak robić. Dzięki Haniu za inspirację
  • mooonik, 2010-03-29 19:21:56
    mooonik
    3
    Zrobiłam, zjadłam, na pewno jeszcze nie raz wykorzystam
    Niby zwykłe puree, ale oregano daje taki ciekawy posmak no i fajna odmiana dla zwykłych ziemniaków do obiadu.
    Następnym razem spróbuje wersji zapiekanej, bo zapowiada się pysznie.
  • 28nana, 2010-03-31 13:14:33
    28nana
    6
    se zrobiłam

    se zapiekłam

    se pożeniłam to cudo z jajkiem sadzonym ( które za mną chodziło kilka dobrych dni ) ... i kefirkiem...

    se odleciałam...

    żałuję tylko, że jestem przeziębiona i zakatarzona... przez co mój zmysł zapachu ( a tym samym i smaku ) jest nieco upośledzony...ale czego nie wyczułam to se dowyobraziłam

    gwiazdki za:
    + nowatorskie podejście do kartofla
    + jasne i składne podanie przepisu


  • Berlinianka, 2010-04-01 00:38:13
    Berlinianka
    3
    Zrobiłam dzisiaj tacie na obiad - do schabowych. Tak dla śmiechu Bardzo mu smakowało Pasowało do kotletów, które też traktowałam czosnkiem, ale myślę że dużo innych rzeczy też będzie pasowało. Niby nic, a zupełnie inny obiad. Dzięki za ten pomysł!
  • kropka75, 2010-04-01 11:22:31
    kropka75
    Do ulubionych. Będzie papane przy okazji. Zapowiada się fajnie.

    Komentarz
  • karolcia198506, 2010-04-03 13:18:21
    karolcia198506
    2
    Zobaczyłam ten przepis i od razu musiałam wypróbowac, naprawdę świetny pomysł i na pewno jeszcze nie raz je zrobię
  • elzbietar1963, 2010-04-22 12:57:33
    elzbietar1963
    1
    Smaczne i mało pracochłonne.
  • Madii89, 2010-07-31 12:57:36
    Madii89
    1
    Zapiekane są rewelacyjne!!
  • Sensuel, 2010-08-28 13:45:03
    Sensuel
    -1
    Zrobiłam i stwierdzam,że następnym razem zrobię bez oregano.W tym przypadku jak na mój gust,to albo czosnek albo oregano.Gałka mi w zasadzie nie przeszkadzała.
  • ewelline, 2010-08-29 07:31:29
    ewelline
    ja lubię piure ze smażona cebulka z czosnkiem jakoś nie bardzo mi smakuje.
    Komentarz
  • zuzzi, 2010-09-27 14:49:40
    zuzzi
    1
    Często u nas w domu robiło się pure, ale jakoś nigdy nie przyszło nam do głowy, że można dodać czosnek. BAJKA. Coś rewelacyjnego. Ostatnimi czasy ziemniaki niezbyt często goszczą w mojej kuchni, ale zapewne to pure przekonuje mnie, że może jednak ziemniaczki powinny wrócić do łask

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem